O propunere de nerefuzat

1.Intro

Războiul din Iugoslavia, anul 1999. În timpul confruntării dintre forțele ruse și cele ale NATO de pe aeroportul din Pristina,generalului Mike Jackson (Marea Britanie) i s-a ordonat de către comandantul suprem NATO, generalul american Wesley Clark, să folosească forța împotriva forțelor ruse de pe aeroport. Jackson a refuzat să execute ordinul și i-a spus lui Clark:"Nu voi începe al treilea război mondial pentru tine." Datorită refuzului său, situația a fost rezolvată pașnic,pe canalele diplomatice.

 Deși generalul Clark a fost demult înlăturat, umbra sa a câștigat lupta cu timpul-fiecare zi a războiului din Ucraina a fost o reîntoarce pe aeroportul din Pristina când un simplu ordin ar fi putut începe al treilea război mondial.Ne amintim apelul președintelui Zelensky pentru instituirea unei "no-fly zone" de către NATO, pledoarii repetate pentru atacarea Rusiei, împărțirea ei la masa verde sau barbut, asasinarea lui Putin sau măcar,măcar, arestarea lui, drept premiu de consolare. Să facem împreună un exercițiu de imaginație:ce credeți că ar rezulta dacă Putin ar fi arestat aflat fiind în vizită undeva, într-o țară oarecare? Desigur, propaganda a făcut eforturi uriașe pentru a ne desena Rusia ca pe o Papua Noua Guinee într-o zi proastă, ușor de învins, cu un președinte slab, ținut în viață cu perfuzii, urât de popor,de oligarhi, chiar și de nevastă, o țară primitivă al cărui președinte poate fi arestat și târât într-o cușcă până la Bruxelles,Timur Lenk style reinterpretat,spre deliciul maselor. Din fericire pentru viața noastră, în fiecare zi a ultimului an a existat un general Jackson care a refuzat ordinul. Minți lucide care știu că nici chiar cea mai aprigă rusofobie nu poate schimba evidența -Rusia este o țară imensă,cu cel mai mare arsenal nuclear, cu arme sofisticate, cu resurse imense, cel mai mare producător de grâne, iar o confruntare directă cu un astfel de stat ar reprezenta (probabil) sfârșitul pentru toți participanții. Nu este pledoarie prorusă, ci realitatea, admiterea ei fiind semn de sănătate mintală,epoca gospodinelor ucrainence care doborau avioanele rusești cu ajutorul borcanelor cu murături, în solidar cu sătenii Ucrainei care alungau cu coada de la mătură soldații ruși desculți și flamânzi fiind o epocă apusă.Rusinoasa dacă posteritatea ne va măsura inteligența după acest indicator, dar apusă.Deci să medităm împreună ce dezvoltare ar avea o situație care ar implica arestarea lui Putin...Când invoc al treilea război mondial,referința este strict în legătură cu o confruntare militară directă a NATO cu Rusia,din toate celelalte perspective, aflându-ne în plină conflagrație globală. 

2. Eroii sunt până când nu mai sunt

Osama bin Laden, Saddam Hussein-nomina odioasa.Pare un vis,dar într-un anume moment în timp,aceste personaje au primit eticheta de "eroi". Să ajuți la căderea unui URSS în descompunere în Afganistan te face erou în ochii Americii. Știm cum s-a terminat povestea acestui erou. Să te lupți cu Iranul, inamicul Americii, te face erou.Nici saga acestui erou nu s-a terminat bine.De ce eroii de generație nouă ar avea altă ieșire din poveste? Pentru că sunt din Ucraina? Destrămarea magiei ucrainene a început de ceva vreme. Primul semn a fost asasinarea Dariei Dughina. Americanii au fost extrem de operativi în a nega absolut orice implicare și a plasa vina exclusiv în curtea Kievului.Ce înseamnă asasinarea unui civil? Crimă de război, asasinat politic,terorism. Al doilea, Nord Stream 2. Acuzat direct pentru distrugerea acestor conducte de gaze de către ziaristul veteran Seymour Hersh, Washingtonul a mutat vina pe Ucraina. Simplu. Deși povestea presei oficiale americane a fost puerilă, țesută în jurul unei bărcuțe la bordul căreia erau câțiva ucraineni răi care,de capul lor, au aruncat în aer cele două gazoducte din Marea Baltică, nu reținem stupidul poveștii ăsteia, ci mutarea responsabilității spre Ucraina. De unde credeți că și-a luat informațiile Seymour Hersh când a acuzat Washingtonul? De pe Google sau de la surse serioase din interiorul statului american? Nu știm, dar a meritat un drum al lui Olaf Scholz la Washington. 

Metamorfoza din eroi în anti-eroi continuă. Pe 24 aprilie, Washingtonul Post publica un articol în care ne povestește cum oficialii ucrainene plănuiau bombardarea Moscovei pe 24 februarie 2023,la un an de la începutul războiului. Din fericire,ne spune Washington Post,americanii au aflat și anulat acest plan care ar fi condus, fără îndoială,la un răspuns adecvat din partea Moscovei, nuclear, al treilea război mondial.

Azi,ziarul nemțesc Bilt preia ștafeta-ne anunță că Ucraina, Kievul,deci Zelensky, a încercat duminică să-l asasineze pe Putin. Din fericire, atentatul a eșuat. Dacă drona "buclucașă" nu se prăbușea la 20 km de Moscova, nici eu nu mai scriam azi,dar nici domniile voastre nu mai citeați-mari șanse să fi luat toți cina în Walhalla. Deși folosesc un limbaj abundent în diminutive și metafore neutre, dacă informația este reală, ne aflăm toți pe aeroportul din Pristina în fiecare minut al acestui război nenorocit. 

Pas cu pas,din eroi, bravi luptători pentru libertate al căror cuvânt era crezut orbește, iar să le ceri probe pentru toate enormitățile emise era aproape o impietate, devin o gașcă de iresponsabili, corupți,dispuși și apți să arunce lumea în haos. E adevărată povestea cu bombardarea Moscovei sau asasinarea lui Putin? Nu mai este relevant. Ceea ce contează este schimbarea de paradigmă. Dosarul "Ucraina " trebuie închis. Dacă nu se va semna imediat pacea (poate sa fie amânată pentru anul următor), anul acesta se va parafa un armistițiu. 

Situația se precipita.Comandantul militar al NATO, gen Cavoli a declarat :"Peste 98% din vehiculele de luptă sunt deja acolo. " Oficialii de la Kiev amenință, protestează, reclamă lipsa armamentului necesar pentru contraofensivă. Inutil.Declarația lui Cavoli este dublată de aceea a lui Stoltenberg,Secretarul General al NATO. Case closed.Ce șanse are Zelensky dacă nu reușește să învingă Rusia prin mult prea celebra contraofensivă? Cum va vinde propriului popor o înfrângere totală? Morți,nesfârșite cimitire, o țară distrusă, împărțită și,eventual, pusă sub comanda Poloniei? Misiune imposibilă. Singura șansă a acestui personaj nefericit este o victorie. Teoretic,pentru că în realitate acest scenariu este intangibil și a fost așa din prima zi.Cineva a folosit analogia perfectă: dacă ești convins că Mexicul poate învinge SUA,  atunci poți crede și în victoria Ucrainei în fața Rusiei. Adaug eu,și crezi cu tărie că Zâna Măseluță există și e o hoață de dințișori...

Falia se mărește. Ucraina vorbește despre succesul contraofensivei și cucerirea tuturor teritoriilor pierdute,inclusiv a Crimeei,în contratimp flagrant cu SUA unde scandalul documentelor scurse de la Pentagon ia amploare. Deși este arestat aviatorul Jack Teixeira din Garda Națională Aeriană a SUA există suspiciuni rezonabile că publicarea documentelor secrete a fost intenționată, Teixeira fiind un vector inocent, un idiot util. Un fost angajat CIA remarca prezența între documentele secrete furate și făcute publice a unor note cu antetul CIA, documente care nu puteau ajunge în posesia lui Teixeira,fiind note interne ale CIA, manipulate exclusiv în interiorul Serviciului. Dezvăluirile, convenient, se referă la așteptata contraofensivă ucraineană căreia îi analizează șansele mici de reușită. Ce aliat al Kievului este America? Unul care își pregătește ieșirea din scenă. Unul care își pregătește populația pentru o aterizare forțată. Unul care este pe punctul sa te abandoneze. Nimic nou, business as usual.Ce este uimitor, este anunțarea în avans a contraofensivei. Nu ar trebui să fie secretă? Să conteze elementul-surpriză? Când îți amintești Operațiunea Mincemeat,efortul depus pentru a păstra secretul absolut asupra locului unde urma să aibă loc debarcarea Aliaților...

3. China 

Tendința vremurilor este propaganda fără nuanțe. Pentru unii,SUA reprezintă Binele. Fără virgulă, otova. Pentru alții, cei răi, desigur, Rusia este Forța Binelui, Speranța. Sau China. Taberele sunt definitive, absolute,înclinate spre excludere/anihilare reciprocă. Limita arată excepțional de clar pe hârtie,în viață însă liniile tind să se suprapună.Nu există putere, stat puternic,imperiu fără victime,fără sânge.Nu există putere bună la modul absolut, există interese, urmărirea lor,compromisuri inerente,morți,rapt. Cu cât imperiul este mai aproape de apusul său,cu atât răul învinge,descompunerea emană miasme.Declinul Romei a fost lung și sângeros. America este în criză,similar cu URSS ul anilor '80,iar China este în ascensiune.Este China mesagerul păcii? Nu în van, ci pentru propria prosperitate și expansiune. După succesul major obținut în Orientul Mijlociu, intermediind pacea dintre saudiți și iranieni,a venit rândul Ucrainei. Înainte de întâlnirea lui Xi cu Putin,chinezii au prezentat un plan de pace. Se făcea vorbire despre suveranitate și granițe. Un adevărat afront la adresa lui Putin și a Rusiei, nu? Deci China protejează granița Ucrainei? Textul are nevoie de context și de precizări. A venit întâlnirea cu Putin și pecetluita unei alianțe teribile-China și Rusia împreună, adică Eurasia. Alături de Iran, un coșmar pentru hegemonia SUA. Și precizările Chinei au venit cu precizia unei ghilotine-suveranitate,da, fără îndoială, dar pentru granițele recunoscute internațional,iar fostele republici sovietice nu se califică.Unde este făcută declarația? La Paris ,de către ambasadorul chinez în Franța. Locul nu este ales întâmplător, după vizita lui Macron la Beijing și declarațiile sale împotriva dominației americane asupra Europei. Știu că există o admirație cvasigenerală pentru China care nu face greșeli, găsește pe sute de ani și alte truisme. Sigur că nu este așa, dar, în acest moment, ascensiunea Chinei este evidentă,fiind singura care are capacitatea,mărimea, populația ,prestigiul de a intermedia pacea. Și o va face prin lupa interesului propriu: Taiwan, reluarea Drumului Mătăsii care trece prin Ucraina, accesul la resursele ieftine rusești și, în final, întărirea BRICS-ului pentru  a putea emite o monedă. Miza acestor războaie prin proxy (Ucraina, Sudan ) este dolarul. Hegemonia Americii,puterea ei, se sprijină pe dolar.Problema Americii nu este pierderea puterii,ci pierderea imaginii,capacității de a proiecta putere.Dolarul devine,pe cale de consecință, o altă monedă, dezbrăcată de garanția puterii.

În concluzie, Xi i a făcut lui Zelensky ,telefonic, "o propunere de nerefuzat". Exact ca în Nașul pentru că așa funcționează lumea.Cel mare face regulile,iar cel slab are libertatea să le urmeze.

4. Concluzia

Obsedați până la epuizare de epurarea oricărei păreri contrare propagandei oficiale, ratăm gândirea critică. România, indiferent ce scrie un ziarist sau altul, și-a ales tabăra. Să sperăm că și tabăra a ales România. În lumina scandalului cerealelor ucrainene și a canalului Bîstroe, pare că tabăra nu a ales România. În acest moment suntem geografie și atât "grație " celei mai obediente garnituri de politicieni din ultimii ani,interesul nostru național nu numai că nu contează, de multe ori nici nu există. Ni se propune să ne distrugem agricultura pentru a o salva pr cea ucraineană ( americană,chineză)? Da. Ne forțează cineva să cedăm fără negociere? Nimeni în afară de sindromul "Daea"  multiplicat. Ne invadează cineva, oricare putere mai sus invocată, dacă ne luptăm pentru noi? Absolut nu. Piedica cea mai mare  o reprezintă valul de politicieni școliți/plătiți pentru a servi interesele externe. 

Revenind la Ucraina ,vă propun să nu ne iluzionăm. Bombardamentele rusești "au ratat"  terenurile agricole deținute de firmele americane și chinezești ,dar nu au ratat bunkerul secret al NATO,.distrus de o rachetă Kinjal. Deci poate nu era atât de secret...200 de victime, personal NATO. Un mesaj clar pentru Washington post-Nord Stream. Lumea se rescrie, se împarte. Este prima dată după al doilea război mondial când Yalta a fost pusă in discuție. Ce credeți că a fost anul 1989? O prelungire a Yaltei.Ce credeți că a fost istoria României în ultimii ani? O înțelegere prelungită a Yaltei. Rușii nu s au infiltrat în economia noastră, pur si simplu a  fost făcută o împărțire a țării, frățește, între SUA, Rusia si alti câțiva meseni vestici. Pașnic Viața ca o pradă .După 1989, România nu a avut protecție. A fost în derivă. Ungaria, catolică, are Vaticanul. Polonia, catolică, are Vaticanul și diaspora americană. Ce credeți că a fost  în martie 1990 ,la Târgul Mureș? O înțelegere între cei mari,TOȚI, inclusiv Franța,pentru a ne împărți. Declarația aparține unui fost șef de serviciu de informații (SRI). Vă las sa ghiciți unde a sunat președintele României de atunci pentru a anula acest plan...

Va urma









Comments

Popular posts from this blog

Regatul proștilor

O ultimă vară calmă