Anatomia unui eșec

1. Post-factum, presa face eforturi remarcabile pentru a stabili unicii vinovați pentru neacceptarea României în zona Schengen-Austria și/sau Putin(Rusia). Nimeni altcineva,musai să se înțeleagă clar.În esență, singurul vinovat rămâne Putin.Trebuie să fie un Crăciun perpetuu în politică, să ai un vinovat de serviciu atât de ofertant..că nu îmi funcționează mie lumina pe scara blocului,că plătim facturi enorme, că nu intrăm în Schengen,că orice, oriunde..Putin e de vină. Să nu lăsăm adevărul să strice așa o minciună meșteșugită,nu?

2. Campania sună așa:toate țările au dorit România în Schengen, cu excepția Austriei. Franța și Germania au făcut eforturi remarcabile, dar Austria s-a dovedit imposibil de înduplecat. Mai mult, Germania era dispusă să riște soarta Croației. Pentru noi,mă,pff,vă dați seama ce importanți suntem? Dacă nu este o glumă, atunci rezultă, pe cale de consecință,că Austria este cea mai puternică țară din  Europa. Miezul,l'ombelico,iar Franța și Germania în mod fraudulos se fudulesc că fiind vip-urile UE. Sigur că nu este așa, dar continuăm pe logica fără sens a acestei campanii de presă. Dacă Austria este jupânul Europei,de ce se încurajează o campanie agresivă a României împotriva Vienei? Păi poate se enervează,atotputernică așa cum ne este prezentată, dă vreo bulă și ne mută în Bangladesh..

3. Intriga se îmbogățește și aflăm că totuși Austria nu este de capul ei, stăpânul ei fiind Rusia.Putin,mai precis.Bun.Atunci de ce vorbim cu valetul și nu sunăm direct la Moscova? Nu e putinism,ci pragmatism.Vrem în Schengen? Cheile sunt la Moscova,ne spun toți marii analiști. Sunăm la Kremlin și cerem legătura cu Putin."Domnule Putin, suntem noi,rumanski. Hai,nu fiți ranchiunos și sunați dvs la Viena că ne-am încurcat puțin." Nu? Pentru că desigur presa nu minte,deci e mâna lungă a Rusiei. Totuși de ce am dori să intrăm într-o zonă Schengen în care Rusia face regulile, noi, România, țara care își dă banii,grâul, resursele, tot ,pentru a ajuta Ucraina aflată în război cu Rusia..Cine sesizează vreo fractură de logică e putinist. 

4. Narațiunea prinde aripi. Aripi roz, emoție pură. Toate țările ne-au dorit în Schengen,iar meritul nu poate fi decât al politicienilor români. Păi știm noi câte eforturi au făcut?! Daa!În ședința consiliului JAI,frații noștri luxemburghezi și nemți s-au certat urât de tot cu Austria. Da.Toată lumea ne iubește, toată lumea a fost surprinsă de refuzul Vienei. Absolut. Iar politicienii noștri au reușit să convingă Suedia și Olanda, deci sunt dincolo de greșeală. Sublim acest sirop roz-curcubeu, dar fără legătură cu realitatea!

5. Când ecourile acestei campanii media se vor stinge, va rămâne realitatea.Nudă,fără fard. 

- nici Germania, nici Franța nu ne-au susținut. Reamintesc că, în trecut, Franța, Germania și Finlanda s-au opus intrării noastre în Schengen. Dacă ne susțineau aceste două țări, pe 1 ianuarie Schengenul intra și în Fălticeni. 

-nu a convins nimeni Olanda. Au fost diplomați și au predat ciocanul Austriei,lor li se repartizase Bulgaria. Atât. Prezența portului Constanța și a rutelor românești ar dezavantaja portul Rotterdam/Olanda. În final, nicio țară nu este o asociație caritabilă.

-să pretinzi că România ar putea convinge un alt stat să facă ceva echivalează cu a pretinde că avem o politică externă. Nu avem. Nu există diplomație, proiect de țară, nu există nimic. Suntem geografie și atât. 

-să crezi că Austria este o țară complet autonomă,imună la orice influență este o utopie. Nicio o țară nu are acest statut. Niciuna. Nici Rusia, nici SUA, nici Iran, nici China. Există capital și influență rusă în Austria? Sigur că da. Dacă trăiești în realitate și nu în universul paralel "Slava Ucraina" ,înțelegi că influența rusa este multiplicată în toată Europa, de la Londra la Viena. Dacă însă se demonstrează că influența Kremlinului este suficient de puternică să determine cursul politicilor UE din interior, atunci este o chestiune de timp (scurt) până când aceasta se va dizolva. 

-să crezi că Austria,pentru că nu este în NATO, este dincolo de influența americană este o eroare. Ce țară europeană  a adoptat vaccinarea obligatorie? Prima,chiar. Da,răspuns corect: Austria. Vi se pare un stat în afara ariei de influență a soroșismului/globalismului? Soroș este chinez? Au adoptat vaccinarea cu forța a propriilor cetățeni pentru că sunt nemaipomenit de independenți?

-să recapitulăm: Austria ,prin firma sa, cere modificarea legii offshore.Nimic șocant până aici,așa a  funcționat România în ultimii 30 de ani, umilă în fața ambasadelor occidentale și a capitalului străin.Numiți un stat occidental care a dorit ceva din imensul galantar cu produse gratis sau la prețuri derizorii care este România și nu a obținut? Nu există acest stat. Și totuși, OMV este refuzat de această dată. Refuzul statului român nu poate avea în spate decât un stat puternic-Germania sau SUA. Evident, ne putem iluziona cu patriotismul politicienilor români..De ce am fost sfătuiți să refuzăm? Pentru că este un joc mai mare,mult mai mare decât noi.

-care este jocul? Evident, războiul din Ucraina. Redesenarea zonelor de influență. Pacea cu Rusia. Aceasta este paradigma momentului,contextul istoric. Avem două variante:ori împachetăm țara și ne mutăm într-o zonă care să nu fie lângă Heartland-ul lumii, deci unde se joacă soarta Eurasiei,ori înțelegem că deși suntem un pion,nu scrie niciunde că trebuie să fim și pionul tâmpit de la masă. Prima variantă, deși pare imposibilă, este în derulare prin exodul populației active. Plecăm doar noi,țara o lăsăm în urmă. A doua, a fost practicată cu mare succes în trecutul țării, aceasta fiind și motivul pentru care avem o țară. O țară mare, cu mai multe provincii istorice, să nu fiu prea subtilă. 

-întors de la Washington, Macron a vorbit despre necesitatea unor garanții de securitate pentru Rusia? Ce ar însemna aceste garanții? O zonă-tampon,poate. Cine ar putea rolul de zonă-tampon? Cannes, pentru că e plin de ruși?Nu, noi,polonezii,Estul,Ucraina (partea vestică). Același Macron, pe 9 mai 2022,în discursul său de la Strasbourg propunea înființarea unei noi comunități europene extinse ,care să permită incluziunea Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Un nucleu decizional al Europei- zona Schengen, iar satelitar, celelalte state. Aceasta este viziunea franceză a noii Europe și,probabil, motivul tăcerii asurzitoare a Franței în susținerea intrării României în Schengen. 

-o altă abordare interesantă îi aparține lui Boris Johnson. În mai, aflat în vizită la Kiev, acesta a vorbit despre un Commonwealth european (Comunitatea Națiunilor europene).Modelul Commonwealth-ului european pe care îl avea în vedere Boris Johnson ar fi avut  ca lider Marea Britanie și ar fi inclus, pe lângă Ucraina, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, și,  posibil,  Turcia într-o etapă ulterioară. O resuscitare puțin editată a proiectului Intermarium.

- Intermarium sau Inițiativa celor Trei Mări. În anii '20, Josef Pilsudski introduce noțiunea de Intermarium (Între Mări) ,o refacere a ducatului medieval polono-lituanian, un spațiu-tampon împotriva expansionismului german, în vest,și a celui rusesc,în est. Proiectul este șters de praf și restaurat sub numele Inițiativa celor Trei Mări și capătă substanță prin proiectul B9 (principalele state ,România și Polonia, dar și Bulgaria, Ungaria).

-ce înțelegem? Poate că niciunul dintre aceste proiecte nu se va aplica integral, dar ,în urma războiului din Ucraina, arhitectura Europei se va schimba cu siguranță. Din păcate pentru noi,condiționarea geografiei ne plasează în zona negociabilă. Un cordon întărit militar pentru a proteja Vestul. Mai mult sau mai puțin, un scenariu repetitiv al istoriei pentru noi.Mai mult. O scurtă paranteză. Să facem inventarul țărilor ortodoxe din Schengen. Una singură-Grecia. I s-a trecut cu vederea ortodoxia, în fond are Mediterana drept argument absolut. În rest,catolici și protestanți. Între Roma și Bizanț, încremeniți în proiect. Priviți cu atenție la Ucraina unde "Person of The year 2022" , Zelenski închide bisericile ortodoxe. Poate ar trebui să recitim   "Ciocnirea civilizațiilor"  a lui Huntington.S-o citim de o mie de ori ,până înțelegem ce scrie :civilizația occidentală se întinde până în România, dar pe linia Carpaților...

-revenind în actualitate,să ne întrebăm din nou, de ce a refuzat România să se predea pretențiilor austrice privind gazul din Marea Neagră? O țară care nu a învățat să spună "nu",brusc primește infuzie de mușchi. Teoretic, două țări aveau autoritatea să ne dea acest "curaj". Practic, una singură. O țară mare,un ocean distanță, aflată într-un război economic nemilos cu Europa (de Vest, noi nu existăm). O țară care întărește Polonia pentru a o face suficient de mare și puternică pentru a nu intra în aceeași teacă cu Germania. 

-vorbind de Germania, acum două zile, a fost dejucat un complot al unui grup de extremă dreapta care urmărea preluarea puterii și instalarea fost membru al familiei regale germane ca lider. "Reichsburger", "Cetăţenii Reichului". În Germania, țara care găzduiește cea mai mare bază americană ? E o nebunie să pui la cale un astfel de proiect, dar o nebunie și mai mare să crezi în dejucarea acestui complot.Și atunci? Atunci trebuie să muți atenția societății germane de la problemele economice, dar și, în secundar, să lași societatea să știe că astfel de proiecte există.  Nu este un secret existența unor puternice simpatii de extremă dreapta, în servicii și armată. "Cetățenii Reichului", dincolo de retorica antisemită, cred în ideea extinderii granițelor Germaniei către teritorii din Europa de Est, ocupate sub naziști. Conspirație? Sigur, teza este exagerată,deși exploatată de polonezi care recent au cerut despăgubiri de război din partea Germaniei în valoare de 1,3 trilioane euro și au acuzat-o, prin vocea lui Adam Glapinski, că încearcă recuperarea unor teritorii (Silezia,Pomerania). Recuperarea unor teritorii este anacronică,nu și rolul dominant al Germaniei în Europa Centrală. Din nou. 

-pentru a complica situația și mai mult, declarația lui Macron privind garanțiile de securitate pentru Rusia este dinamitată de Angela Merkel. Aceasta declară ceea ce declarase și Poroshenko-acordurile de la Minsk au fost o păcăleală, menită să cumpere timp pentru înarmate Ucrainei. Deci Franța și Germania au înșelat Rusia. 

-ce are Croația și nu avem noi? Un terminal de gaz lichefiat. În opinia dvs,cine vinde gaz lichefiat și nu dorește prea multă competiție pe sectorul furnizării Europei occidentale?

6. Ce avem noi și nu are Croația? Moldova. Există un scenariu unionist. În ultimele săptămâni, televiziunile au eliberat în eter multe știri unioniste. Emoție, copilași care cântă unionist în parlamentul de la Chișinău,flori etc.La nevoie, emoția se fabrică. Să nu fim naivi,voința populară este cel mai puțin important element al deciziei. Depinde de evoluția situației din Ucraina. Putem să primim Moldova și să fim atrași în conflict prin Transnistria, putem să nu o primim și să o susținem cu gaz, pur și simplu,fără nicio așteptare. Putem chiar să o votăm pe Maia Sandu președinte..Ni se va transmite ce putem și ce nu,nu ne vor lăsa confuzi așa,nu vă îngrijorați, să luăm decizii singuri,ca barbarii de la porțile imperiului.

Concluzia unei eseu prea lung? În sfârșit, poporul român a început să înțeleagă. Iluziile s-au evaporat. Târziu,după ce "s-a reușit" prăpădirea a tot ceea ce era valoros. Nu uitați că noi suntem poporul care a votat (twice) un om pentru singura calitate certă- de a NU FI român, ci neamț. Un primar,un alt primar. A nu fi român este o calitate în sine? Dacă noi nu ne prețuim, de ce suntem surprinși că Europa ne disprețuiește? Dincolo de patetism,singura soluție este în noi,în reconstrucția sufletului acestui popor. A demnității. 

Comments

Popular posts from this blog

Regatul proștilor

O propunere de nerefuzat

Dincolo de bine și rău