O ultimă vară calmă


1.Realitatea ni se întâmplă într-o succesiune atât de rapidă încât până să adunăm bucățelele mici,disparate- o bucățică din New York unde Salman Rashid a fost înjunghiat, un ciob din Ucraina, o știre din Siria și multe alte știri de aiurea și de pretutindeni-și să ni le desluşim, mânați de suspiciunea rezonabilă că toate acestea sunt piese ale aceleiași table de șah, apar altele și altele,ca într-un un dans nebunesc.Prea repede pentru a le înțelege sensul, o matrice prea complexă. Obosiți, cei mai mulți abandonează,firesc.Momentul de grație al propagandei deja pregătită cu explicații simplificate,de tip fast-food, în conformitate cu scopul urmărit. Delicat,se decupează evenimentele, declarațiile și acțiunile care nu sunt conforme. În caz de necesitate, chiar și adevărul se poate tăia la montaj. Un exemplu: toată ziua am citit analize ale unor minți luminate care explicau savant cum rușii,nu ucrainenii, bombardează centrala nucleară de la Zaporojie. Cine nu crede, e troll rus- reieșea din textele nervoase ,axiomă lipită în fruntea oricui ar îndrăzni să întrebe de ce s-ar bombarda rușii pe ei înșiși sau de ce ar ataca o poziție pe care o stăpânesc din martie. Deși cu stigma de putinist bălăngănindu-mi-se pe deasupra ochilor, m-am așternut la scris. Timid, anticipând flegmele democratice pe motiv de simpatii proruse.Am combătut,scris,șters ,aproape fiind de a publica textul, când țrr!, primesc o notificare. Cine să fie? The Guardian și o nouă declarație a lui Zelensky. Acesta a anunțat că va ataca centrala nucleară de la Zaporojie.Nu centrala,ci soldații ruși care sunt acolo,adică centrala. Mi-am șters textul caduc. Ce rost ar mai fi avut să demonstrez că ucrainenii bombardează centrala când însuși Zelensky recunoaște? Ce facem însă cu textele propagandei? În legătură cu Zaporojie, cu Butcha, cu Ucraina în general? Ce facem cu toate minciunile rostogolite? Ce facem cu suprimarea oricărei voci care nu s-a cablat la refrenul oficial? Și ce facem cu regimul de la Kiev care ,disperat, a devenit o amenințare atât pentru Ucraina ,cât și pentru vecini? Dacă se întâmplă un accident nuclear, ajută să te protejezi cu steagul Ucrainei la profilul de facebook? Nu mai faci cancer, nu mai naști copii cu patru ochi, nu mai mori? Aş îndrăzni să spun că nu ajută. Deloc.
Ticăloșia se transformă în autoflagelare când auzi liniștea-trâmbițele au tăcut. Un accident nuclear e rău pentru noi,pentru mediu, pentru viață exclusiv dacă este provocat de ruși? De ucraineni,nu. Se consideră că murim eroic? Pentru democrație? În concluzie, vedeți, realitatea este prea rapidă pentru minți încete ca a mea-până îți ordonezi în scris sau în minte gândurile, realitatea s-a și modificat. De fapt, cred că acesta este și scopul- să nu înțelegem sensul și să consumăm știrile ca niște papagali. Le auzim,le repetăm, le cităm, le reproducem, dar nu le pricepem noima. În fond, de ce ne-am strădui? Se scrie istoria,  nimic important. Un fleac,viețile noastre, viitorul. 

2. În 1997, Brzezinski scria că pericolul cel mai mare pentru menținerea hegemoniei americane îl reprezintă o coaliție între China și Rusia, eventual Iran. O coaliție care să nu fie realizată în jurul unei ideologii comune, ci a unor nemulțumiri comune. Din cauza dezastruoasei strategii americane, un lung șir de greșeli catastrofale, acest moment a sosit. Germenii unei coaliții Rusia- China-Iran  s-au maturat, operațiunea specială din Ucraina funcționând ca un accelerator al acestei colaborări. Eurasia a deschis acest secol și nu dă semne că s-ar mulțumi cu un merituoasă medalie de argint.Nu! Resurse naturale,demografie, vastă rețea de drumuri, căi ferate, căi navale, tronsoane, conducte. Eurasia este aici pentru a prelua conducerea de la Occident.Nu este un dat, o predestinare, ci rezultatul matematic al unor politici eronate. 

Ieri,13 august, China, Iran, Rusia,Venezuela (în total 37 de țări) au început exerciții miltare orașul Barquisimeto, statul Lara, din nord-vestul Venezuelei. Exercițiile comune vor dura până pe 27 august și se desfășoară la doar 2.000 de kilometri de teritoriul SUA, într-o provocare către Washington. Ziarul spaniol ABC a descris aceste manevre ca pe o demonstrație de forță împotriva Statelor Unite în Caraibe, pe care Washington le consideră „curtea din spate".Rusia, China și Iran și-au consolidat alianța organizând cel puțin trei exerciții militare comune în Asia din 2019. Acum, mută aceste exerciții în America Latină, mai aproape de SUA. 

3. Iran. 
-În data de 4 august, negociatorii  Iranului și ai Statelor Unite reiau la Viena discuțiile privind revitalizarea acordului nuclear din 2015 dintre Iran și puterile mondiale. Coordonatorul principal al UE pentru negocierile americano-iraniene în vederea restabilirii JCPOA a declarat anterior că cele două părți erau aproape de un acord înainte ca discuțiile să fie întrerupte în martie. Martie a fost o lună proastă pentru negocieri. Și cele de la Istanbul, între Rusia și Ucraina, s-au oprit.

-10 august, Departamentul de Justiție al SUA anunță că a acuzat un membru al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran pentru un complot cu scopul asasinării lui John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională . Coincidență? John Bolton ia cu asalt televiziunile americane ,pledând pentru schimbarea regimului de la Teheran, think-tank-urile din Washington se activează și solicită ca Iranul să fie considerat stat cobeligerant în Ucraina, alături de Rusia, pentru furnizarea de drone Moscovei. 

-12 august, Salman Rashid, scriitor, condamnat la moarte de Iran printr-o fatwa emisă acum 34 de ani, este înjunghiat în New York. Atacatorul este de origine libaneză și folosea un permis de conducere fals, folosind numele unui lider al Hezbollah, aliat cu generalul ucis de origine iraniană Qassim Soleimani. Mughniyah este numele de familie al lui Imad Mughniyah, al doilea comandant al mișcării militante șiite libaneze Hezbollah, care a fost ucis de CIA în 2008 în Siria. Indiciile sunt clare. Poate prea clare. Să știm unde să ne îndreptăm,să nu cercetăm inutil. ..

-5 august, Israel lansează Operațiunea Breaking Dawn împotriva Jihadului Islamic, grupare palestiniană finanțată de Iran. Pe 9 august, șeful Hezbollah din Liban,Hasan Nasrallah, va „taia” mâinile Israelului dacă va ajunge la rezervele de gaz disputate. De ce amintesc Israelul? Din toate motivele corecte. Poate că Israelul are o modalitate 'mai specială' de a spune că nu este de acord cu un nou acord nuclear cu Iranul, poate că are legătură cu Libanul și  disputa privind rezervele de gaz ( importante) din Marea Mediterană. Sau poate nu. Timpul va clarifica motivațiile acestui atentat, întârziat cu 34 de ani.

-pe de altă parte, dacă acest acord nuclear este reînnoit, sancțiunile împotriva Iranului se vor ridica. Poate nu toate,dar va putea vinde petrol,iar această nouă realitate ar echivala cu înlocuirea petrolului rusesc oe piața europeană. Rusia și Iran, ambele țări exportatoare de petrol, se pot trezi pe poziții adeverse. Europa este principala piață pentru petrolul rusesc, deci principala sursă de venit. Forțată de sancțiuni, Rusia vinde in Asia, în China, în India, dar veniturile principale nu sunt din aceste piețe. În același timp, introducerea unei cantități mari de petrol ( iranian) pe piață ar genera o scădere a prețului. Rusia ar pierde dublu. Dar nu numai Rusia,și Arabia Saudită ar pierde. Israel, Rusia, Arabia Saudită..complementare în acest dosar, inamici în altele. Iran-Rusia, construiesc coridoare comerciale importante, BRICS, desigur, dar pot avea si interese divergente. Foarte interesant, deși Washingtonul a amenințat Teheranul cu sancțiuni severe dacă va vinde drone Rusiei, astăzi ,ziaristul iranian Elijah Magnier a anunțat că Rusia și Iranul au semnat contractul pentru o cantitate de 1000 de drone. Ce va face SUA? 

În mod sigur, nu știm de ce a fost atacat Salman Rashid, dar putem admite că nu poate fi o coincidență momentul ales. Este prea densă țesătură de interese pentru a permite atacatori solitari care decid să înjunghie un activist după ce au vizionat trei filmulețe online despre America cea rea. 

-pentru a complica situația și mai mult, săptămâna viitoare Xi Jinping va vizita Arabia Saudită. Se așteaptă semnarea unui contract cu plata petrolului în yuani. Goodbye, petrodolar! Pentru a se asigura că au o replică pe măsură, duminică,în Taiwan, va ateriza o delegație a Congresului SUA. 

4.Ucraina. De ce Zaporojie? În primul rând, pentru că Ucraina pierde războiul. Că Ucraina înregistrează pierderi umane și materiale importante, nu pare să preocupe atât de mult. Desi pare cinic, este un risc asumat de cei care decid să folosească o țară pe post de proxy. Ideea este că dacă Zelensky nu mai reușește să mențină interesul pentru război, el pierde. Faima,postul, poate chiar viața. Joi, Washington Post scria că Rusia controlează resurse în valoare de 12 trilioane dolari care au aparținut Ucrainei. În acest punct, situația este ireversibilă. Ultimele evenimente nu îi sunt favorabile lui Zelensky, semn clar că steaua lui apune. Amnesty International a publicat un raport care acuza Ucraina de crime de război-sigur că aceste informații au circulat pe rețele sociale în ultimele luni, nu aspectul de breaking news al informației este relevant, ci faptul că o organizație recunoscută ca fiind anti-rusă recunoaște acest aspect. Este o schimbare radicală. "Ucraina a folosit civilii ca ținte umane" devine o informație legitimă,și nu propagandă a Kremlinului. Doi, New York Times publică un editorial care strecoară o altă schimbare de atitudine- autoritățile americane nu au încredere în Zelensky. Şoc! Eroul coboară de pe soclu? Da,au mai coborât si alții.. Trei, presa europeană (main stream) publică analize privind corupția regimului de la Kiev .

Capitalul de imagine al Ucrainei s-a diminuat considerabil. Și e vară încă. Cum reușești totuși să atragi fonduri și să perpetuezi starea de război? Mărești miza. Ataci o centrala nucleară. Neîntamplător, în Zaporojie urmează un referendum privind situația viitoare a teritoriului. Odată ce situația teritoriilor cucerite de Rusia se va soluționa prin referendum, apetitul Rusiei pentru negocieri cu Kievul se va reduce la zero. Voința poporului poate fi o armă cu două tăișuri. Ce motivație ar mai avea Zelensky pentru a cere apărarea unei populații a carei opțiune este prorusă? Niciuna. 

3. Am început textul sub imperiul minciunilor din presă și drept este să îi pun punct în același ton. După întâlnirea  Rusia-Iran-Turcia de la Teheran,  din 19 iulie,  informațiile s-au concentrat pe brațul inert al lui Putin sau cum l-a umilit Erdogan. Trebuie să ai o minte liberă de inteligență și cultură sau o mare ticăloșie să prezinți această maculatură drept știre. Deci nu a fost importantă întâlnirea de la Teheran, a fost o glumă, Erdogan aproape că l-a enervat pe Putin, aceasta a fost linia confecționării realității paralele. Așa supărați au fost cei doi că s-au întâlnit la Soci pe 5 august. Trei zile la rând, în prime time, cea mai importantă televiziune de știri din România a permis unei realizatoare să spună că întâlnirea de la Soci a fost un eșec -Erdogan a refuzat să ia cina cu Putin. O minciună sfruntată- la Soci  Putin și Erdogan au hotărât eliminarea treptată a dolarului din schimburile directe, o parte a gazului rusesc se va plăti în ruble, iar 5 bănci turcești au acceptat sistemul rusesc de plăți MIR.  Nu are legătură cu opțiunile pro sau anti-rus,ci cu generarea unei realități paralele, cu un lagăr al cenzurii. "Insuccesul " a fost total- Erdogan a acceptat să îl sune pe Bashar al Assad,președintele Siriei, un progres important în criza siriana și a Orientului Mijlociu.  

Minciuna are drumul bătătorit încă din timpul pandemiei. Ce se va întâmpla la iarnă? Nu s-a inventat minciuna care să încălzească apartamentele sau să pună mâncare în frigider. Poți interzice rușilor vizele,poți prezenta știri inexistente ,dar nu poți opri pierdea locurilor de muncă, frigul și sărăcia. Ce vor face elitele sub presiunea mișcărilor de stradă? Vor pleca sau vor genera o problemă și mai mare. Un război mare. Nu există cale de mijloc.









Comments

Popular posts from this blog

Regatul proștilor

O propunere de nerefuzat

Dincolo de bine și rău