Jocuri


1.Context 

Pe 20 ianuarie (azi), baza aeriană Ramstein  găzduiește a treia întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei .Sunt așteptate măsuri pentru creșterea sprijinului occidental pentru Kiev;concret, se pun bazele unei viitoare ofensive ucrainene,bazată și pe livrarea unor blindate NATO. SUA a promis 50 vehicule de luptă Bradley, Germania va livra 40 de vehicule Marder și o unitate Patriot,iar Marea Britanie va trimite 14 tancuri Challenger, prima livrare a unui tanc de fabricație occidentală,însă miza acestei reuniuni este livrarea  de tancuri Leopard 2 către Ucraina.Deși mai multe state dețin și spun că ar dori să trimită tancuri Leopard în Ucraina, blindatele sunt produse de compania germană Krauss-Maffei Wegmann, iar livrarea lor în Ucraina necesită o autorizație de reexport din partea țării de origine, Germania. Istoria este, așadar, nu numai repetitivă,dar și sarcastică.. Între timp, Germania și-a exprimat poziția: va trimite tancuri Leopard doar dacă SUA vor livra Ucrainei propriile tancuri Abrams. Care este jocul Germaniei?

2. Prieteni vechi,dușmani și mai vechi

Pe 20 decembrie, a avut loc o conversație telefonică între Xi Jinping și președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Ulterior acestei conversații,serviciul de presă al președintelui german comunică: Steinmeier a cerut Beijing-ului să influențeze Moscova pentru a pune capăt conflictului armat din Ucraina. 

Pe 21 decembrie, neașteptat, Dmitry Medvedev ajunge la Beijing și are o întrevede cu Xi Jinping căruia îi înmânează un mesaj de la Vladimir Putin. 

În acest context, devine relevant cv-ul președintelui Germaniei.Frank-Walter Steinmeier s-a opus puternic intervenției americane în Irak și a avut o contribuție majoră în negocierea Acordurilor de la Minsk (2014 și 2015) -înțelegerile consemnate în aceste acorduri fiind cunoscute sub numele de " formula Steinmeier ". Recent, Angela Merkel și François Hollande,adică semnatarii din partea Germaniei și Franței, au ieșit public cu declarații interesante-Acordurile de la Minsk au fost semnate fără intenția reală de a fi aplicate cu bună-credință ,fiind o simplă manevră de a câștiga timp necesar militarizării Ucrainei. Au validat aceste declarații argumentele Kremlinului ? Ce au urmărit Germania și Franța? Poate timp pentru Ucraina sau poate timp pentru Rusia. Da,pentru Rusia, aceasta asigurându-și astfel spațiu de manevră pentru intervenția în Siria (2015) și confruntarea cu forțele americane și britanice. 

Pe 23 decembrie, un apel al secretarului de stat american Anthony Blinken către ministrul chinez de externe Wang Yi s-a transformat într-un fiasco. 

În concluzie, Germania își joacă statutul de putere economică apelând la ajutorul Chinei și pentru a negocia pacea în Ucraina. Loviturile SUA administrate Germaniei ,în mod special, dar și Europei, în general,  sunt extrem de puternice -distrugerea conductelor Nord Stream, prețul foarte mare al gazului lichefiat vândut Europei de către americani, legea americană (Inflation Reduction Act) care favorizează relocarea industriilor europene în SUA,un veritabil război economic între SUA și Europa. O victimă certă a confruntării din Ucraina este Germania care,lipsită de gazul ieftin rusesc,își va pierde definitiv statutul de putere economică. Simbolistica apropierii Germaniei de China este cu atât mai puternică cu cât în aceeași perioadă Casa Albă  primea o vizită specială-președintele  Zelensky ,eroul gratificat cu un ajutor financiar american în cuantum de 100 miliarde dolari.Mult ? Puțin? Nu știu, dar bugetul militar al Rusiei pe un an este de 65 miliarde dolari...Vizita lui Olaf Scholz la Beijing, relocarea gigantului german BASF în China și alte acțiuni sunt tentative palide de a opri șuvoiul american care va mătura Europa așa cum o știm și o..trăim. 

La începutul lui ianuarie, deși informația nu a fost confirmată, la Istabul ,Medvedev s-a întâlnit cu Victoria Nuland și Kurt Volker, fostul reprezentant special al SUA pentru negocierile cu Ucraina.Desi  întâlnirea nu a avut loc(!), discuțiile au depășit cu mult spațiul Ucrainei. Dar să nu fim curioși, vom afla fără efort ce s-a negociat. Deși ținuți în neștiință, pionii mereu trăiesc istoria direct,fără anestezie, pe propria piele,într-o exprimare lipsită de eleganță...Pentru naivii de serviciu, nu existența acestor negocieri subterane este periculoasă,ci negocierile sterile, încheiate fără acorduri. De obicei, echivalează cu războaie mari,unele mondiale,o modalitate costisitoare de a obține acordurile imposibile prin negocieri. Desigur, nu mă adresez consumatorilor de propagandă în stare pură - un exemplu: cetățenii dispuși să creadă mitul gospodinelor care doboară rachete/drone/avioane/săgeți rusești cu ajutorul infailibilului borcan de murături, povestea cu armata rusească desculță și flamândă, ușor de învins, minciuna cu cele două rachete și o grenadă pe care le mai au rușii pe stoc, minciună rostogolită timp de 11 luni și multe aiureli.

Revenind la Germania și istorii mai vechi.

În 1987, Alfred Herrhausen,consilier al cancelarului german și președintele al consiliului de administrație al Deutsche Bank, a tulburat apele finanțelor internaționale cu o propunere de anulare parțială a țărilor în curs de dezvoltare. Cea mai mare a acestor împrumuturi aparțineau marilor bănci americane  (capcana datoriilor țărilor mici), fiind prost asigurate în conformitate cu legislația americană ,Deutsche Bank putând să efectueze o "preluare ostilă ". În paralel, în așteptarea anului 1989,cu o Uniune Sovietică în descompunere ,fonduri importante au plecat din URSS și țările Europei de Est către Germania ( RDG și RFG, în proces neoficial de unificare).Operatorul a fost George Soros.Herrhausen a fost împotriva integrării unor astfel de fonduri "dubioase” în sistemul financiar al Germaniei, prin Deutsche Bank. Pe 30 noiembrie 1989,mașina sa Mercedes-Benz a fost aruncată în aer. Anul 1989 a fost un an crucial: Afganistan, Panama, România, restul țărilor est-europene, piața Tiananmen. Până în toamna lui 1992, dolarul american și alte monede mondiale au scăzut  brusc față de marca vest-germană. În principal pentru că Germania a refuzat să reducă ratele dobânzilor. Bundesbank, banca centrală a țării, s-a referit la faptul că rata mare de 9% pe an este necesară pentru a combate pericolul inflaționist, a cărui sursă este unificarea RFG și RDG.RDG.Soros, cu aprobarea președintelui Bundesbank (Bănca Centrală a Germaniei) Helmut Schlesinger, a efectuat un atac asupra lirei sterline. La 16 septembrie 1992, lira a fost retrasă din Mecanismul Monetar European.

Germania câștigă influență, Bush Sr pierde alegerile ,Clinton este președintele democrat al SUA. Cum spuneam, istorii vechi...

Totuși, nimic nu e veșnic.În martie 2003,începe operațiunea americană din Irak, în fapt o campanie de demolare a principalului aliat al Germaniei din Orientul Mijlociu ( produse agricole ieftine etc). În 2005, Gerhard Schröder își dă demisia și alegerea Angelei Merkel este aleasă. Joc revers.

La 25 mai 2002, la Sankt Petersburg a avut loc o întâlnire a președinților Rusiei și Statelor Unite.Potrivit apocrifelor, Bush Jr. a spus: "Cei care ne-au ars pe 11 septembrie și cei care ți-au dat o blocare a Leningradului - aceștia sunt aceiași oameni”. A apărut un parteneriat strategic. 

Vremuri apuse, dar și linii propagandistice depășite. Totuși nu se știe când retro redevine trend,nu-i așa?

Cu titlul de cancan,deși nu este- Tony Blair, după ce a părăsit postul de prim-ministru în 2007, a anunțat trecerea la catolicism. Cardinalul Cormac Murphy-O'Connor, Arhiepiscop de Westminster, unul dintre cei mai influenți catolici din Marea Britanie și prieten al preotului Jorge Mario Bergoglio (ales Papa Francisc la 13 martie 2013) a devenit responsabil pentru educația sa. Da,e o lume mică pentru lăcomii atât de mari...

3. Previziuni despre trecut 

După înfrângerea de la Soledar, 890 soldați au fost eliberați într-un schimb de prizonieri. Schimbul a fost supravegheat de către Roman Abramovici ,condițiile fiind ținute secrete și este parte a unui pachet mai mare. Important, dintre cei 890 ,130 sunt mercenari polonezi,iar 30-40 sunt comandanți pregătiți anterior în Germania și țările baltice. După Soledar, ministrul german al apărării a demisionat, în locul sau fiind numit Boris Pistorous,membru al grupului de prietenie germano-rus al Camerei superioare a parlamentului Bundesrat până la dizolvarea acestuia în aprilie. O numire surpriză, potrivită pentru perioada de negocieri dure ce va urma ( vezi situația tancurilor Leopard).

Schimbul de prizonieri de la Soledar este,fără îndoială, parte a unui pachet mai mare.Pe 21 septembrie 2022, Rusia a eliberat 215 luptători Azov luați prizonieri după bătălia de la Mariupol,inclusiv lideri militari de vârf,comandantul Azov, locotenent-colonelul Denys Prokopenko, adjunctul acestuia, Svyatoslav Palamar și Serhiy Volynsky, comandantul Brigăzii 36 Marină a Forțelor Armate ucrainene.Kievul a  eliberat la schimb 55 de prizonieri, inclusiv pe Victor Medveciuc,lider al opoziției și finul lui Putin. Schimbul a fost intermediat de Roman Abramovici și de prințul saudit Mohammed bin Salman. Relația Arabiei Saudite cu Rusia și China este un punct-cheie al lumii redesenate de războiul din Ucraina ( scade producția de petrol pentru a ajuta Rusia, prăbușește petrodolarul prin tranzacționarea petrolului în yuan etc). Următorul schimb a avut loc la Abu Dhabi,în decembrie- Viktor Bout, traficant rus de arme, este schimbat cu baschetbalista Brittney Griner.Negocierile au avut loc la Istanbul, sub supravegherea lui Roman Abramovici. Schimbul între "Negustorul morții" Bout și o baschetbalista obscură este inegal, subiect de ironii internaționale pentru americani care par slabi. A cui este vina? A Germaniei, din nou. Americanii au dorit includerea în "pachetul" tranzacționat și a lui Paul Whelan, un presupus agent de inteligence american, arestat în Rusia pentru spionaj. Schimbul nu a putut avea loc pentru că rușii l- au vrut la schimb pe Vadim Krasikov, fost colonel FSB, condamnat pe viață în Germania în decembrie 2021 pentru uciderea unui fost combatant cecen de origine georgiană, Zelimhan „Tornike” Hangoșvili (Kavtarașvili), în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin, în 2019. Germania a refuzat categoric. Și totuși, în prezent, la Istanbul, Roman Abramovici și Ibrahim Khalil, consilierul lui Erdogan. Presiunea asupra Germaniei este puternică, în noul pachet fiind incluși Whelan și Navalnîi, pe de-o parte ,și, Krasikov, pe de alta. Vadim Krasikov a fost deja transferat într-o închisoare CIA din Nevada,la începutul lunii ianuarie. 

Contextul întâlnirii de la Ramstein este fierbinte,iar evenimentele ultimelor zile din Ucraina au contribuit considerabil în acest sens:

-pe 14 ianuarie ,45 de persoane (civili) sunt ucise într-o clădire rezidențială din Dnipro. Ucraina acuză, evident, un atac deliberat al rachetelor rusești asupra unui bloc,în absența oricărei ținte militare.Rusia,genocid,stat-terorist. 

-povestea ucraineană este spulberată de către Alexei Arestovici .Acesta declară apărarea ucraineană ca fiind vinovată pentru civilii uciși (o rachetă rusească a fost lovită de apărarea aeriană ucraineană, resturile rachetei prăbușindu-se peste clădire). Arestovici continuă să fie vorbăreț și îl acuză pe Zelensky, președinte-erou, de război împotriva creștinismului, cu referire clară la intrarea forțelor ucrainene în mănăstirea Lavra Pecerska.Arestovici demisionează și este "promovat " la rangul de dușman al Ucrainei, numele său fiind adăugat pe lista neagră a celebrului site ucrainean  Mirotvorets. Luptă pentru putere în Ucraina a început, foarte posibil ca Arestovici (ce nume, ce poezie, ce metaforă!) să reprezinte o opoziție controlată, pentru viitorul post-razboi.

-a doua zi după demisia lui Arestovici, un elicopter se prăbușește peste acoperișul unei grădinițe din regiunea Kiev,orașul Brovary.Victime, printre altele,ministrul de interne ucrainean,Denys Monastyrskiy,adjunctul său și alți înalți oficiali ai ministerului. În fapt,întreaga conducere a Internelor a fost decapitata. Sigur,există o mică posibilitate să fi fost un accident, o defecțiune tehnică, poate chiar un sabotaj rusesc. Teoretic, da.Practic,nu. Este o operațiune de curățenie. Cleaning.Revenind la Arestovici-dacă va continua să fie cu noi ,viu și vorbăreț, nu poate fi decât un protejat,parte a operațiunii de cleaning..

-cine sunt Monastyrskiy și adjunctul său? Scurtă prezentare.În primul rând, Ministerul de Interne includea și Garda Națională, cu o unitate specială Azov în compoziția sa. În al doilea rând, Monastyrskiy este cel care a supervizat toate "operațiunile " din Butcha și Irpin. Operațiuni, cercetări..Adjunctul său, Yevgeny Enin, mort și el ,a ocupat funcția de procuror general adjunct al Ucrainei între 2016-2019. Absolut fără legătură, în activitatea sa de procuror, Enin a investigat și o companie numită Burisma.Deputatul Andrii Derkach l-a acuzat de numirea în funcția de procuror adjunct cu ajutorul lui Poroshenko și de încercarea de a închide cazul de mită deschis în legătură cu compania Burisma. Același Enin a fost cel care a investigat doborârea (prăbușirea) de către iranieni a avionului Boeing decolat de la Teheran, cu 170 pasageri la bord,în ianuarie 2020,imediat după uciderea lui Quasem  Soleimani. Decodificarea "cutiilor negre” ale Boeing-ului ucrainean doborât în ​​Iran a confirmat faptul influenței externe ilegale asupra avionului, declara atunci Enin. 

-reglarea de conturi, luptă între facțiuni, putem numi oricum șirul de evenimente sângeroase ,nu ar trebui să ne mire. În același mod sângeros a început războiul în Ucraina. Este suficient să ne reamintim executarea de către radicali a primului negociator ucrainean și multe alte decese (fostul șef SBU).

-evenimentele agitate care preced întâlnirea de la Ramstein nu pot fi complete fără inventarierea unor vizite. Acum o săptămână, William Burns,șeful CIA ,a fost la Kiev. Se pare că acesta a avertizat partea ucraineană că ajutorul american nu va mai continua mult timp. Biden deja are probleme cu republicanii, scandalul documentelor clasificate,în oglindă cu cel al lui Trump. Deși consistent,ajutorul dat în decembrie nu va putea ajunge mai mult de vara lui 2023. După înfrângerea de la Soledar, generalul Zaluzhny a făcut o excursie rapidă la Liov. Din cauza pierderilor imense de la Soledar, i s-a sugerat retragerea din Bahmut. Se pare că Zelensky nu a fost de acord.Ce să vezi, nu apreciază un alt centru de putere în afara celui reprezentat de el. Poate că prăbușirea unui elicopter a fost un avertisment pentru Zaluzhny.. O a treia vizită -cea a lui Jack Sullivan în Israel. Eșec total,miza fiind de a-l convinge pe Netanyahu să acorde sprijin militar Ucrainei. 

4. 2023 ,anul armistițiului 

Cum poate coexista ideea unui armistițiu cu tendința escaladarii? De la începutul operațiunii speciale/războiului, pozițiile părților au fost maximale. Exceptând negocierile din Istanbul închise rapid de intervenția americanilor și a britanicilor,cu mențiune și premiu special pentru Boris Johnson. Zelensky nu va accepta cedarea teritoriilor cucerite de ruși, nici măcar pierderea Crimeei. Rușii, pe de altă parte, prin vocea lui Lavrov, nu intenționează să negocieze cu Zelensky. În același timp,aliații europeni au obosit, brusc au înțeles că au se rezolvat propriile probleme interne, Washingtonul nu poate continua la nesfârșit..Sigur, scopul rămâne înfrângerea Rusiei, destabilizarea ei internă,împiedicarea unei alianțe cu China,dar Moscova nu pare dispusă să piardă. Deloc. O situație fără ieșire. Singura variantă rămâne o ofensivă, eventual un atac asupra Crimeei, astfel încât poziția uneia din părți să fie atât de slăbită încât să poată fi adusă la masa negocierilor. Dacă Ucraina nu este epuizată, distrusă, cu infrastructura complet distrusă sau,pe de altă parte,Rusia nu suferă înfrângeri importante, rezervorul de concesii reciproce nu poate fi accesat. Dar armistițiul,poate nu pacea, va fi semnat în acest an. Aceasta este, din păcate, varianta rațională. Posibilă, dar nu și probabilă, de nedorit,este varianta unei escaladari nucleare sau cu introducerea unor actori combatanți noi. Din această perspectivă, candidații perfecți suntem noi și/sau polonezii.

Aș încerca să privesc cu un ochi reticent recenta exagerbare a grijii noastre pentru minoritatea românilor din Ucraina. Nu pentru că nu merită atenția României,ci pentru că un scop nobil ar putea fi folosit pentru o cauză belicoasă. Reticența ar trebui și în privința declarațiilor privind Moldova-poduri de flori peste Prut, președinte comun pe modelul Cuza etc. Nu până nu se rezolvă buba cu puroi numită Transnistria. 

Anul 2023 va aduce schimbări. O intensificare în Ucraina, alegeri în Turcia, Pakistan. O situație nouă în Siria, reconciliată cu Turcia. Israel condus de Netanyahu, un alt joc pentru Iran, un an pre-electoral în SUA, dar și în Ucraina. 

Va urma

Comments

Popular posts from this blog

Regatul proștilor

O propunere de nerefuzat

Dincolo de bine și rău