Regatul proștilor

21 decembrie 1988 ,zborul Pan Am 103,ruta  Frankfurt- Detroit, cu escale la Londra și New York, explodează deasupra satului Lockerbie din Scoția.Cauza: explozia unei bombe plasate la bord și încorporată în casetofonul Toshiba.270 de oameni au murit,259 pasageri ai avionului și 11 aflați la sol,cel mai mare atentat terorist din istoria Marii Britanii.Statele Unite îl acuză Gaddafi, deci Libia. Gaddafi pe britanici. Ulterior, în spațiul public apar declarațiile mai multor ofițeri de inteligence (american, francez, britanic,iranian) care indică vinovăția Iranului. Totuși, o singură persoană este condamnată pentru acest atac,un ofițer de informații libian, în anul 2001. Deși au trecut 34 de ani,în decembrie 2022 , autoritățile americane arestează un alt cetățean libian,Masud,suspectat că a asamblat și programat bomba din zborul Pan Am. În concluzie, ar trebui să credem că acest atentat sângeros a fost opera sinistră a doi libieni, lupi singuratici... Informație de interes, variantă alternativă: în anul 1988, inteligence-ul militar american (DIA -Agenția de Informații pentru Apărare a SUA) descoperă complicitatea CIA în traficul de heroină din Orientul Mijlociu. Ambele echipe sunt chemate la Washington pentru investigații/anchetă. Ce zbor aleg? Pan Am 103... Absolut neîntamplator, o celulă aparținând Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei -Comandamentul General ( PFLP-GC) , un grup din Siria condus de Ahmed Jibril,a funcționat în Germania de Vest în lunile înainte de exploziei  Pan Am. Serviciile de informații americane primesc avertismente valide privind monitorizarea instalatiilor Pan Am de pe aeroportul din Frankfurt de către membrii acestei celule teroriste.Incredibil, dar adevărat, cu cinci săptămâni ÎNAINTE de aceste avertismente ( informații de inteligence, desigur),mâna dreaptă a lui Jibril, Haffez Dalkamoni, fusese arestat la Frankfurt împreună cu un cunoscut producător de bombe, Marwen Khreesat. Deși aceștia doi au fost arestați, informații au existat, totuși bombele lui Khreesat au rămas libere...

Supoziții, variante, declarații și, totuși,după 34 de ani, un singur adevăr este cert:știm că nu știm. Știm cine a plantat bomba și de ce? Nu! Acest exemplu (Lockerbie) nu este singular,ooo,nici pe departe! Cred că dacă am avea acces complet la această lume a umbrelor,unde nu există băieți buni și băieți răi,nu o lume rea,ci o lume incompatibilă cu paradigma bine-rău ,am fi incapabili să ne mai trăim viețile normal. Tot ceea ce reprezintă structura societății ar sucomba. 

Am ales această introducere prea amplă pentru a sublinia ridicolul absolut în care trăim. Credeți că noi, fără a fi în vârful lanțului trofic al informațiilor și al puterii avem acces la informații? La modul în care se iau deciziile? Întreb pentru că am văzut o avalanșă de atotștiutori care ne explicau, prin intermediul televiziunii și al rețelelor online, tot ce gândește Putin, de ce a plecat Prijojin spre Rostov/Moscova,ce va face Putin, ce va face Rusia și ,toate acestea ,încă din primele minute sau ore ale aventurii Wagner. Înainte de a fi ridicol și un indicator absolut al propriei prostii,aroganța acestor  personaje publice ( comentator,analist, ziarist,influencer, guru ) generează o reacție a unei părți a publicului, atrage în acest exhibiționism plenar al lipsei de înțelegere a realității și de spirit analitic o cantitate impresionantă de telespectatori/următori.Foci,veți spune. Da,probabil,dar mulți,iar numărul contează. Câteva remarci în această direcție, nu cu rolul de a clarifica ceva,ci de a puncta disonanta cognitivă ireversibilă în care ne bălăcim:

1.Toată lumea (deștepții care apar în dezbateri televizate ,scriu pe rețele, emană cunoaștere) știe Rusia ca în palmă. Da? Vi se pare Rusia o țară-chihuahua? Poate Estonia e cât un sector din București,dar Rusia este o țară imensă, multietnică,un fost mare imperiu. Greu spre imposibil de anticipat traiectul unor evenimente, cu atât mai puțin fermentul din care au răsărit. Sigur, poți avea opinii, teorii,versiuni ale unor evenimente,dar relativizăm,nu le vindem în prime time ca pe adevăruri absolute. În acest pânză bizantină de interese,oligarhi excesiv de bogați, conectați la centre de putere din Israel, Londra, Beijing, Washington,Istanbul,ofițeri KGB/FSB, generali puternici,vastitatea teritoriului, vecinătatea cu China pe linia Siberiei,nu lipsită de controverse, resurse imense,100 milioane de cetățeni, suflet slav și spirit rus ,criptate pentru mentalul occidental, ei bine, în tot acest Bizanț, credeți că Putin rezista 20 de ani dacă era slab,inabil sau incapabil de gândire rece ? Credeți că e o carte deschisă pentru fetițe și băieți din studiouri ? Îi ghicim în iris din nou? Ridicol total!

2. Războiul din Ucraina a început în 24 februarie 2022. Încă de atunci toți cei care au apărut docți în acest weekend ne-au spus că rușii sunt proști, armata lor este un dezastru, în fiecare zi mai aveau muniție pentru încă trei zile. Și totuși au trecut multe luni...Rușii stăpânesc 20% din Ucraina, au decimat armata ucraineană - peste 150.000 de morți,au o armată mai mare acum comparativ cu anul 2022 (vezi declarațiile gen Cavoli,comandantul NATO), și-au perfecționat tehnicile de luptă învățând din erorile făcute la Herson,au stabilit linii de producție de armament cu flux continuu în timp ce țările NATO nu pot ține pasul cu acest ritm neavând capacitatea tehnică necesară ( declarații oficiale ale reprezentanților occidentali). Și totuși, în ciuda faptului ca realitatea i-a contrazic flagrant, toți acești analiști militari, ziariști, părerolologi continuă să apară și să ne spună ce este cu Ucraina, cu Putin, una,alta. Cum? Tot ceea ce ați spus a fost Minciună. Dacă era așa, o contraofensivă era inutilă, prin simplul fapt că războiul se încheia prin lipsa de gloanțe a unei părți. Multiplicați la nivel global acest fenomen al ajustării realității până la punctul în care se generează o realitatea paralelă și înțelegem de ce New York Times scria acum câteva zile despre gropile săpate peste alte gropi în cimitirele ucrainene, atât de mult se moare acolo. În concluzie, dacă rușii sunt primitivi,desculți ,de ce nu au fost scoși din Ucraina până acum? De ce?  A,e simplu să vorbești la televizor despre libertate, apărarea țării, invadatorul rus,mai greu este să te mobilizeze obligatoriu pe front și să îți pierzi picioarele sau viața.. La fel de simplu este sa stai în fotoliu comod și să lupți dintre meandrele catifelei blânde  cu prorușii și să îl susții pe eroul Zelensky. Contraofensiva a durat două săptămâni și deja au murit 14.000 de ucraineni. Mult,puțin, ce părere au experții? Ucrainenii spun că soarta contraofensivei depinde de livrarea avioanelor F-16.Dar unde este flota aeriană ucraineană? A fost distrusă de rușii cei nepricepuți încă din primele ore ale invaziei. A doua tranșă de avioane livrate Ucrainei de țările estice, rămase din perioada sovietică, a fost anihilată de aceiași ruși incapabili. Să analizezi realitatea corect nu înseamnă adorație pentru Putin, ci doar să nu fii un propagandist jenant,deghizat în expert, sau un consumator imbecilizat de știri false. Între timp,toată lumea are nevoie de avioane noi.Americane.

3.Revenind la evenimentele din 14 iunie 2023 și la Prigojin/Wagner. Ce a reclamat Prigojin? Ce a dorit să obțină?Mai multă determinare pe frontul din Ucraina, gloanțe, victorie totală împotriva Kievului,înlăturarea birocrației de la Moscova care temporizează evoluția frontului.Și,desigur,să nu uităm Bahmutul unde trupele Wagner au tocat  tehnica militară ucraineană cauzându-le acestora și pierderi umane foarte mari,dar au și diminuat drastic șansele de reușită ale contraofensivei. Ei bine, surpriză, aceiași imenși experți cu capetele goale, menționați la punctele anterioare,au reușit să-l transforme pe "măcelarul Prigojin" și pe "pușcăriașii Wagner " în luptători pentru libertate. Era foarte bine că se vor duce la Moscova și îl vor detrona pe dictator! Deveneau brusc prizabili, un fel de Cezar și legiunile sale în marș spre Roma. Disonanța cognitivă absolută,fără posibilitatea recuperării. Unu,tu ai luat forma scaunului din studiouri sau de acasă în apărarea Ucrainei pentru că acum să îi faci galerie unuia care riscă un război civil tocmai pentru că Ucraina nu a fost făcută teren arabil?? Doi, după ce ai susținut luni de zile,intoxicând publicul cu mărturii ale unor agenți secreți nemaipomeniți de dibaci,că Putin este "bolnav terminal de mult timp", te bucuri că o trupă de mercenari mărșăluiește spre Kremlin să înlăture dictatorul? Ce făcuse? Se legase cu perfuzia de ușa biroului? De ce nu a murit până acum? Poate pentru că tu ești un propagandist mincinos..Trei, preferi ca cel mai mare arsenal nuclear al planetei să umble prin mâinile și gândurile unor condotierii? Patru, după ce sângerosul dictator, urmărit internațional pentru crime de război, închide rebeliunea fără a o transforma într-o baie de sânge, îl declari slab și incapabil de măsuri drastice. Nu mai este un criminal,este un om de paie? Trebuie să te hotărăști, ambele nefiind posibile simultan..Cinci, ce crezi că se va întâmpla cu România și cu lumea dacă Rusia începe să se împartă și să devină terenul de luptă pentru diverse facțiuni, interese,armate private? Șase, de ce nu a profitat Ucraina de această fereastră de oportunitate imensă oferită de degringolada rusă? 

4. Am punctat schematic câteva aspecte  cu scopul de a sublinia derizoriul în care ne bălăcim. În numele rusofobiei fără drept de nuanță ne sunt livrate cele mai absurde idei, cele mai multe aflate în contradicție..între ele.Aceste voci publice au rolul de a capta populația și astfel se poate da vina pe ruși pentru orice ,de la prețul roșiilor până la greva profesorilor. Cine ne fură resursele? Rușii. Cine ne impune reguli absurde? Rușii.Cine aranjează alegerile din România, din SUA sau din Papua Noua Guinee? Rușii. Cine, oriunde pe planetă? Rușii . Păi dacă e așa, atunci sunt cei mai buni,fiind omniprezenți și reușind orice își propun, nu ? Dar ,stai,în Ucraina sunt niște primitivi incompetenți și mi ți cotonogesc ucrainenenii de nu pot duce. Cu tot dragul,ori joacă soarta tuturor țărilor la micul dejun,ori ies învinși rușinos din Ucraina,cu capetele badajate de la loviturile gospodinelor kievene si cu avioanele luate bucăți în punguțe de rafie din aceeași cauză teribilă-borcanulde murături a la Kiev? Ambele nu funcționează, nu în același timp, poate la distanță de un secol,două sau mai multe..

5. În aerul lipicios și mizerabil al propagandei se mai adaugă o altă miasmă-alți atotștiutori. Cei care știu tot, de la greve până la plantarea panseluțelor, bonus politica globală,economie, tot,nimic nu le scapă, nimic nu e prea mult pentru expertiza lor omniscientă. Nu neapărat putiniști, mai degrabă nu.Aceștia nu numai că știu tot,dar sunt SINGURII care știu. Cei mai "talentați" ,dar aici sfera e selectă, știu mersul lumii,al politicii locale,globale cu sase luni ,un an ,doi ani înainte de producerea evenimentelor propriu-zise. Ridicol absolut, aroganță goală de orice conținut! Și din stratosfera științei și înțelegerii absolute se coboară spre tălpași ( adică noi) și ne dau fărâme de informație,magie pură, cum s-ar zice. Ei  se exprimă prin intermediul axiomelor sau edictelor : este exclusiv așa cum spun eu eu știu, sunt unicul care a aflat,am relații puternice, inaccesibile vouă, sunt un guru. Ei ne spun și nouă pentru că sunt generoși, nu au interese, nicicum financiare, tocmai de aceea trebuie să plătim pentru a afla "Adevărul ". Generozitate contra cost! Umor absurd! Am început acest text fără sens cu tragedia Lockerbie pentru a sublinia o situație și a o accepta ca atare: nu avem acces la informațiile reale. Este o iluzie să credem altceva! Dacă nu ești în miezul puterii, în locurile unde se iau deciziile globale, dacă nu ești pe teren ca agent al unui serviciu de inteligence sau nu gravitezi în această zonă,nu știi. Socrate și-a dat seama că este un cetățean bun pentru că el,spre deosebire de alții, realiza cât este de prost. Odată stabilit acest aspect, ar trebui să ne formăm singuri matricea de gândire. Să analizăm fapte,declarații, evenimente și, fiecare, în funcție de experiență, inteligență,cultură ,spirit analitic,își poate forma o opinie. Cei mai inteligenți dintre noi vor putea înțelege si direcția,intuind în evenimentele prezentului viitorul. Dar nimeni,absolut nimeni, nu poate desena fără greșeală geografia viitorului. Sau măcar să urmărim oameni care analizează fără a fi tarați de afilieri vizibile sau ascunse către un partid, oricare ar fi partidul, oameni care nu văd în orice trădare locală umbra lui Putin și, cel mai important, oameni care nu au certitudini.Oamenii care sunt cerți, știu tot,se autodeclară deosebit de inteligenți,autogonflându-se că sunt unicii care împart ADN-ul cu oracolul din Delphi,drept urmare ne vând viitor pe pâine. Scuze, pe facebook.

6.Revenind la evenimentele din 23 iunie, Prigojin și marșul Wagner către Moscova- dacă cineva a citit textul până în acest punct sub prezumția că va afla ce s-a întâmplat,fix și precis ce a simțit Putin, ce a vorbit Prigojin cu oamenii săi și alte informații certe,vă dezamăgesc.Nu știu. Ceea ce putem face împreună este să stabilim un context,analogii, evenimente conexe,cronologie, adică o matrice. Matricea nu îți oferă răspunsuri, nu neapărat, dar îți arată întrebările corecte și stabilește ipotezele valide. A fost maskirokva,adică o diversiune, o înțelegere între Putin sau Prigojin sau rebeliunea lui Prigojin a fost reală, eventual direcționată de agențiile occidentale? Dacă vreți o opinie argumentată în direcția aceasta (maskirokva),vă recomand jurnalul video ale lui Ion Cristoiu. Totuși, deși accept toate argumentele propuse de Maestrul Cristoiu, cred că situația este mai sofisticată, cu joc dublu, complex. Să mă explic:

-în primul rând, Prigojin a fost în contact cu serviciile militare ucrainene.Vă reamintesc documentele secrete americane publicate pe platforma de chat Discord, de către Jack Teixeira. Conform acestor documente,încă din luna ianuarie, Prigojin a contactat serviciile militare ucrainene oferindu-se să le dea pozițiile militare (unități) rusești din Donbas pentru a fi atacate ,dacă Kievul își retrage trupele din Bahmut. 

-începând cu sfârșitul lunii ianuarie, Prigojin atacă în mod constant conducerea armatei ruse. Acuzațiile sale sunt la adresa lui Shoigu și Gherasimov, acuzați de corupție, că nu i se dă suficientă muniție, că au refuzat să îi asigure flancurile la Bahmut, că Rusia pierde masiv în Ucraina. Toate acuzațiile s-au dovedit ulterior false. De ce ieșea public cu astfel de acuzații? Pentru a câștiga încrederea serviciilor străine? Din ianuarie până pe 23 iunie, Prigojin ține legătura telefonic cu informațiile militare ucrainene, alte documente secrete publicate pe Discord indicând o întâlnire a lui Prigojin cu agenții ucraineni (HUR) ,în speță Budanov, într-o țară nespecificată din Africa. 

-deci Prijojin a oferit Ucrainei pozițiile rusești din Donbas. Poate în alt secol această informație ar fi schimbat soarta unui război, dar în anul de grație 2023, cu toată tehnica NATO, foarte probabil ca aceste poziții să fie deja cunoscute de către ofițerii militari NATO.Ne putem gândi legitim că Prigojin a fost o momeală? Ce informații "valoroase" a livrat? Poate Rusia, Putin, agenții GRU au decis să livreze Vestului ceea ce acesta a cerut: vreți o Rusie slabă, plină de trădători, distrusă economic, cu un Putin slab,contestat din interior?Da, perfect, iată-l pe Moș Prigojin care cu o mână de oameni va lua Moscova..În Rusia și-a rupt dinții Napoleon, dar ,nu, un derbedeu trădător din Sankt Petersburg care îi datorează TOTUL lui Putin va rupe lacătul de la Kremlin? Serios? În care univers? 

-americanii ( serviciile lor) știau de miercuri că Prigojin pune în mișcare ceva. Deci să înțelegem că serviciile rusești nu știau nimic? Imposibil! Dacă aveau serviciile atât de incompetente, Rusia era la această oră o pagină din cartea de istorie,o amintire. 

-ce se întâmplă cu trădătorii? Sunt trimiși în exil? Nu,poeții sunt exilați, trădătorii sunt omorâți. În oricare epocă, în oricare țară. În concluzie, și dacă a existat un joc, aceasta a fost dublu. Poate nu de la început, sigur s-a suprapus peste o nemulțumire genuină ( rușii doresc finalizarea războiului, dar nu altcumva decât printr-o victorie totală),dar în final ce s-a întâmplat? Trădătorul a murit? Nu! Un șef de stat căutat pentru a fi judecat pentru crime de război s-ar fi oprit din motive de delicatețe și pudoare să elimine un trădător care se joacă cu însăși existența Rusiei? Trădătorul este bine, domiciliază în Belarus, de unde poate ajunge la Kiev, la granița cu Polonia sau aproape de Kaliningrad. Cu această ocazie s-au mai mutat și trupele cecene. Vom vedea jocul lui Putin, poate nu a inițiat defectarea lui Prigojin, dar în mod sigur a aflat la timp, a controlat-o și a extras foloasele.

-în seara marșului ,agenții occidentali au oprit forțele ucrainene de la orice manevră ( declarații blogeri ucraineni) .De ce? Probabil pentru că nu știau dacă Prigojin livrează sau nu. Nu a livrat.

-cine s-a aliat cu Prigojin? Nimeni! Nici oligarhii liberali,dornici să-ai reia viața pe Coasta de Azur, nici naționaliștilor, absolut nimeni. Rusia pare slabă în ochii adversarilor? Poate Putin l-a citit pe domnul Sun Tzu :"Arata-te puternic când ești slab si slab când ești puternic ”. Încă o dată, știm că nu știm, evenimentele sunt în desfășurare, concluziile ar trebui să nu existe sau să nu fie finale,axiomatice. Ceea ce cred că va urma este o accelerare a evenimentelor în Ucraina, cât despre Prigojin ne vom lămuri curând. Dacă bea ceaiul nepotrivit sau confundă fereastra cu ușa, ei bine,da, nu a avut acordul lui Putin. 

-context. Ce s-a întâmplat înainte de 23 iunie? Zelensky ieșise public cu avertismentul unui inevitabil atac al rușilor asupra centralei nucleare Zaporojie. Da,centrala Zaporojie se află sub controlul Rusiei, deci de ce ar ataca rușii o centrală pe care o controlează? În primul rând, simplul fapt că punem la îndoială cimiliturile lui Zelensky ne face ,prin definiție, putiniști. În al doilea rând, pentru același motiv pentru care si-au bombardat podul Kerci, și-au aruncat în aer Nord Stream-ul,și-au trimis drone deasupra Kremlinului, și-au bombardat barajul lăsând Crimeea fără apă, au aruncat-o pe Daria Dughina în aer,adică pentru că așa ne-au zis ucrainenii.O modestă sugestie: nu trebuie să ne batem capul cu combaterea rușilor, fac o treabă excelentă ei înșiși, autoflagelându-se. Într-un univers sănătos,ar trebui să evaluăm potențialul distructiv al conducerii ucrainene. Pentru a ascunde eșecul contraofensivei, e rezonabil să bănuim că ucrainenii  (sprijiniți de britanici si americani?) plănuiau o operațiune "false flag" la Zaporojie, urmând să dea vina pe Rusia. Absolut neîntamplator, pe 22 iunie, doi senatori,unul republican și unul democrat, Graham și Blumenthal, au inițiat un proiect de rezoluție  prin care se propune ca folosirea armelor nucleare sau atacarea obiectelor nucleare din Ucraina de către Rusia sau Belarus să fie considerate un atac direct asupra NATO,adică o activare a articolului 5. În iulie are loc la Vilnius întâlnirea NATO. Zelensky presează o  admitere expresă a Ucrainei în NATO sau,  cel puțin,o coagulare a unui grup de acțiune format din Polonia și țările baltice care să intre în Ucraina .Sincer, în lipsa unei variante ajutătoare, Ucraina este istorie, anul acesta urmând a se semna un armistițiu. Anul 2024 este an de alegeri în SUA.Cum ar arăta campania lui Joe Biden dacă dezastrul din Ucraina s-ar prelungi? Este ori victorie, ori armistițiu/înghețarea conflictului. În fond,Rusia si-a întărit flancul nordic,a mutat arme nucleare în Belarus, a mutat trupe Wagner în Belarus. De ce? Se așteaptă intervenția Poloniei? 

-dar de ce a avut nevoie Rusia de Wagner?  Wagner a fost creat de GRU în 2014,pentru a putea acționa militar în Siria și Ucraina, ulterior în alte zone,fără a fi nevoie de votul Dumei. Banii nu sunt privați ,ci vin de la statul rus. Prigojin nu este de capul lui,conducerea reală o au militarii GRU de rang înalt. Personal găsesc amuzant să crezi că nu a plantat nimeni lângă Prigojin un ofițer GRU loial care în caz de necesitate să-i înnobileze superba figură cu un glonț. 

-revenind la ziua de luni,după aventura de weekend a lui Prigojin,Casa Albă face declarații interesante. În primul rând, SUA nu văd nicio amenințare asupra centralei Zaporojie din partea Rusiei, așa cum susține Kievul.Doi, SUA nu au sesizat nicio intenție a Rusiei de a utiliza armele nucleare în Ucraina. Wagner? Problema internă a Rusiei, nu ne dăm cu părerea. Spre deosebire de agitații de serviciu, toată lumea înțelege că între un Putin moderat și un nebun,butonul nuclear e mai bine să stea la Putin. După revolta lui Prigojin, rata de aprobare a lui Putin a crescut la 90% în rândul rușilor. 

- ne mutăm din 23 iunie pe 18 iunie,ziua în care Putin face declarații foarte interesante, în fapt arată și documentele care să dubleze vorbele. Cine nu vrea pacea? În martie 2022 au loc negocieri de pace la Istanbul unde s-a și semnat un acord de pace care prevedea retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei,neutralitatea acesteia.Delegația ucraineană merge cu draftul la Kiev. Ce se întâmplă? Rada kieveană votează o lege care interzice orice negociere cu Moscova (!!!) ,Boris Johnson vine în vizită la Kiev, primele zile ale lui aprilie, "masacrul" de la Butcha închide definitiv capitolul negocieri. Chiar așa? Ce s-a întâmplat cu investigația crimelor de la Butcha? Informația despre acordul de la Istanbul nu este contestată de nimeni ,nici măcar de către Erou. Dacă ne amintim, fostul premier al Israelului  Naftali Bennett,a făcut vorbire despre acest acord. Dar de ce a vorbit Putin atât de târziu despre acest acord eșuat? Precis nu pot ști, desigur, nefiind vecină de datcha cu Putin, poate probabil pentru că la Moscova se afla în acel moment delegația de pace a țărilor africane. Și? Păi acordul de liber tranzit pe mare al cerealelor se pare că nu va fi reînnoit, ultima prelungire fiind o concesie a lui Putin pentru Erdogan. Și? Statele africane nu vor avea cereale,iar Putin a dorit să știe cine este vinovatul. Nu el. Iar dacă acordul nu va fi prelungit, atunci Odessa nu este sigură. 

-ce se întâmplase în martie 2022? Aproape nimic. Câți morți erau atunci? Exact nu știu,dar puțini. Ucraina nu era distrusă. În semn de bună-credință, Rusia și-a retras trupele din zona Kievului. Da,atunci când experții jubilau la televizor că rușii se retrag pentru că au o teamă teribilă de măturile gospodinelor Ucrainei sau eventual goniți de marele pilot "fantoma din Kiev",un foarte reușit desen animat. Cine nu a dorit pacea? Nu trebuie să cercetăm prea mult, ne indică Naftali Bennett. Urmează Butcha. Urmează declarațiile lui Poroshenko,Merkel și Hollande despre acordurile de la Minsk. Toate,la unison:  acordurile Minsk au fost o butaforie, menite să asigure Kievului timpul necesar pentru a se pregăti militar. De ce au devenit vorbăreți acești oameni? Poate pentru a sădi neîncredere. Poți continua să vrei negocieri și acorduri cu o parte care în trecut s-a folosit de aceste pauze pentru a se întări, fără nici cea mai mică intenție de a le respecta? Finalul, Putin are mandat de la Curtea internațională de la Haga. Cum poți negocia cu Putin  și în același timp să-l urmărești penal? Nu,întrebarea corectă este dacă el va intra în orice tip de negociere cu parteneri care il caută cu mandat de arestare. Dar,să nu uităm, trăim în regatul global al proștilor,care cred orice, inclusiv că Nord Stream-ul a fost distrus dintr-o bărcuță cu vele..unde se aflau, desigur,rușii disperați să isi arunce în aer conductele de gaz. De băieți buni și tălâmbi ce sunt, dorind să stimuleze importurile europene de gaz lichefiat american și pentru a sărbători inaugurarea Baltic Pipe care aduce gaz din Norvegia, via Danemarca, în Polonia. Sunt sigură că sensul vieții pentru ruși este să îi ajute pe polonezi. Cu orice, chiar și cu renunțarea la linia ferată care transportă bunurile chineze în Europa, via Rusia. Nu și nu,rușii renunță pentru a stimula importurile chineze via mare, vămuite în Gdansk.Absolut..nu!

Concluzie. Ce mecanism defect mână Europa să își predea suveranitatea Americii? Ne place sau nu,aceasta este miza. SUA in, Germany down, Russia out. Protectorat american. Când Germania s-a poziționat împotriva Rusiei și i-a fost tăiată conducta bunăstării-gazul ieftin rusesc-, a și fost înlăturată din turnul puterii UE. Regele a murit,trăiască regele! Cine este unsul? Polonia, ducatul polono-ucraineano-baltic? Intermarium? Nu știu, nu sunt suficient de inteligentă pentru a face predicții despre viitor. Exclusiv predicții despre trecut. Ce rol are România? Sau,mai precis, are vreun rol sau este simplă geografie? Acum două zile, presa ucraineană, preluată timid de către două publicații românești,îl cita pe ministrul ucrainean al Energiei,Herman Halușcenko.După o întâlnire cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu , acesta a declarat că România în calcul posibilitatea de a redirecționa o parte din veniturile companiilor din domeniul energiei către refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei. Mulțumiți ? Da,mi se pare just să plătim facturi exagerate, iar profitul să îl investim în Ucraina, și nu România. Altfel, nu avem bani pentru spitale, profesori, pentru nimic. Întrebat,ministrul energiei, Sebastian Burduja, a răspuns că în acest moment nu se pune problema redirecționării de venituri românești către companiile ucrainene. Normal că acum nu se pune problema,pentru că nu a început refacerea infrastructurii ucrainene. Dar când va începe? Aceasta este direcția României? Până la ultimul leu? Încă din 1989 România a plecat cu handicap în cursă. Conform înțelegerilor, nu ar fi trebuit să mai existe. Sesizați diferența între Revoluție și transferul puterii pașnic în celelalte țări din lagărul sovietic, amintiți-vă Târgul Mureș martie 1990. Singura țară care și-a desființat Securitatea. Și alte aspecte. O combinație între șansă, oameni excepționali și patriotism ne-a salvat.  Românii sunt rusofobi înverșunați și prooccidentali prin definiție? Da? Cu cine credeți că s-au înțeles SUA în 1989? Dacă vă gândiți că mama e în culpă, nu! Anul 1989 a fost un acord SUA-URSS , pe structura Yaltei. Martie 1990 ,Târgu Mureș, așișderea,cu puțină savoare franțuzească,ungurească. Planul era să fim făcuți bucăți..Este un adevăr recunoscut de șefii serviciilor secrete românești care au acționat corect în acel moment. În anii 90,de unde a știut Occidentul cel dornic să ne ghideze prin labirintul democrației unde sunt resursele României, fabricile,industria? Simplu. De la ruși care au luat arhiva CAER și filă cu filă au împărțit plăcinta cu prietenii din Vest. Pe atunci nu era în trend rusofobia...E simplu să vedem cum erau repartizate benzinăriile teritorial. În Vest, era Mol ul,nu? În est,Moldova, nu mai era Mol..Dar cine avea benzinării în Moldova? 
Nu este inedit momentul, așa se scrie istoria pentru țările mici. Știți, când nu ești la masă, ești în meniu. Ce puteam sa facem? Multe,dar în primul rând să nu ne îmbolnăvim de rusofobie când NIMENI din Europa (occident) nu avea boala. O țară mică fără un prieten mare este teritoriu și atât. Ungurii,linie directă cu Vaticanul. Da,imperiul austro-ungar se numea așa pentru că și Ungaria era în el..polonezii,catolici și cu o diasporă americană puternică. Noi? Nimeni.O singură țară ne putea proteja, da,vă rog,nu leșinați, URSS, ulterior Rusia. Ne-am strâmbat, am scos limba la ei,am făcut tot ce a depins de noi să rămânem în ploaie fără umbrelă. Și la ei și la chinezi. Știți că atunci când au prospectat intrarea în Europa, chinezii ne-au ales pe noi. Nuu,noi n-am dorit. Nu face nimic, polonezii au dorit. Toate acestea sunt în trecut, acum singurul drum este proiectul european. Nu are sens acest exhibiționism rusofob, lucrurile sunt agreate peste noi.Da. Dar cum? O prietenie fără beneficii? Da,pentru că dacă privim în urmă cu mânie vom identifica curente, oameni din interior, mineri, adunări prin Piață care au apărut la momentul oportun ,totul pentru a nu lăsa România pe drumul bun. Chiar și acum când închid acest text interminabil și dezlâlanat sunt oameni ( români, cei mai mulți) care lucrează ÎMPOTRIVA României. 

Va urma 







Comments

Popular posts from this blog

O propunere de nerefuzat

O ultimă vară calmă