Moscova nu crede în lacrimi (2)



3.Sindromul membrului fantomă 


Joe Biden le-a spus reporterilor de la Madrid că Occidentul "va rămâne cu Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”. Expresia loialității desăvârșite pentru cauza ucraineană! Toți liderii occidentali au depus același jurământ de credință și, pentru că ne autoalimentăm cu drogul numit "democrație" ,ne surprinde discrepanța dintre nevoile/dorințele maselor și declarațiile acestor lideri occidentali rupți de proprii cetățeni. Interesul național, pe cale de consecință, și acțiunile conducătorilor, sunt determinate de interesele grupului (elitei) celui mai puternic,învingător în bătălia internă. Afirmația se verifică în situația unui stat puternic, nu și în situația unui stat mic,neimportant, unde elitele interne nu sunt produsul unor tensiuni interne, ci, pentru simplificare, sunt impuse din exterior. În această paradigmă,propaganda este o dovadă de curtoazie care ni se face pentru a accepta o măsură luată deja cu sentimentul că alegerea ne-a aparținut,iar votul ,un ritual de legitimare a grupului victorios. Sigur, când discrepanța dintre elite și mase devine prea mare și pune în discuție nevoile de bază ale populației (hrană, apă,supraviețuire), elitele sunt maturate de către furia maselor, după care procesul de construcție antagonică a celor două componente sociale reîncepe. Noi știm, ei știu, ei au mijloacele lor,noi avem numărul de partea noastră-suntem mulți. Identitate digitală, monopoluri în industria alimentară, pandemia care a însemnat cel mai mare transfer de proprietate de la  capitalul mic și mijlociu către multinaționale, creditul social, șomajul,toate acestea nu sunt altceva decât instrumente pentru a înlătura posibiltatea unei revolte,deci castrarea  maselor, lipsite de acces la resursele concentrate în mâna unei pături foarte subțiri.Calculul e simplu- accepți sistemul, nevoile de bază îți sunt îndeplinite. Frondă? Nu știu dacă mai este posibilă, viclenia fiind că au generat un sistem în afara căruia nu există posibiltatea de a trăi.Au ambalat-o frumos într-o poveste cu schimbare climatică, libertatea Ucrainei, valori democratice, sănătate,lupta contra virusului ucigaș.O poveste. O mișcare inspirată care face prozeliți fără a se strădui.Dosarul "Ucraina" este pariul acestor elite. Daca efectele devin de necontrolat, vor pierde.Dacă populațiile acceptă sacrificiile făcute în numele "luptei pentru libertatea Ucrainei", taxa pe amprenta de carbon devine cea mai mică și mai suportabilă dintre provocările viitorului. 

Conform unui sondaj YouGov, doar opt la sută dintre americani consideră  că înfrângerea Rusiei ar trebui să constituie o preocupare vitală pentru America .Doi din trei germani se opun livrării de arme către Kiev. Populația Italiei se opune alimentării cu arme a Ucrainei în procent foarte mare (70%). Fermierii spanioli au ieșit în stradă din cauza creșterii prețurilor la combustibili.Fermierii agricoli și deținătorii fermelor de vaci din Olanda au protestat în număr impresionant, amenințați fiind cu închiderea din cauza unor directive de protecție climatică. Din 11 iulie conducta Nord Stream 1 se închide, și odată cu ea dispar multe locuri de muncă în  Germania,industrii întregi. Și? Și? Și nimic... Birocrații de la Bruxelles merg înainte cu tot felul de programe pentru salvarea climei, planetei, gândacului croitor,furnicilor roz cu picățele ,cu cea mai netulburată nepăsare.Nu pot și nici nu doresc să scriu "imbecilitate". Presa germană anunța azi că urmează o perioadă grea,cu sincope în alimentarea cu electricitate, program la livrarea de apă caldă, poate chiar și blocaje în aprovizionarea cu anumite alimente-totul pentru libertate și pentru păstrarea ordinii liberale.Pentru noi ,esticii,mai ales pentru români, este incredibilă rapiditatea cu care istoria se repetă..În aceste condiții, dacă nu se pune capăt războiului și nu se încearcă o rezolvare a teribilei fundături istorice în care ne-am îngrămădit toți,nu există altă ieșire decât concedierea acestor elite atinse de "complexul lui Dumnezeu" și a birocraților care le reprezintă. Sau ei ne vor concedia oe noi. Vesticii sunt obișnuiți cu cozonac, o metaforă pentru confort și bunăstare. Cine va renunța la cozonac pentru eroul Zelensky? Majoritatea nici nu știa unde este Ucraina înainte de începerea războiului...Esticii, mai antrenați pentru viață și cu o înțelegere mai corectă a realității, vor accepta să fie încă o dată sacrificați și abandonați? Vremea stegulețelor la profil a trecut, a intervenit oboseala oboselii privind criza din Ucraina. Iarna aceasta nu poate să fie decât "iarna vrajbei noastre ".

Lipsiți de "aprecierea" internă, liderii se concentrează intens pe rezolvarea problemelor externe. În acest proces în care fiecare luptă pentru a se face remarcat și pentru a-și impune viziunea profitabilă sieși, unii dezvoltă simptomele  "sindromului membrului fantomă ". Da,așa cum unii pacienți resimt dureri ale membrului/ organului amputat, unele țări acționează ca niște imperii fără imperiu..Marea Britanie, Turcia,poate și Polonia, deși nu a fost un imperiu, luptă pentru o glorie demult apusă. În același timp, toată retorica anti-Rusia este concentrată pe intenția lui Putin de a reface fostul URSS sau Imperiul Rus. În mod particular, Marea Britanie și Polonia au contribuit ireversibil la prelungirea războiului, pierderile fiind incalculabile, accentuând curentul euroatlantismului care, deși altădată benefic Europei, în acest moment nu îi produce decât distrugere economică și, pe termen lung,irelevanță istorică. 

În martie, la Istanbul, Rusia și Ucraina ajunseseră în negocieri la un rezultat suficient de bun pentru a fi redactat. Neanunțat, Boris Johnson a sosit în vizită la Kiev, Departamentul de stat american a făcut declarații sugestive, Butcha a apărut pe radare -negocierile au fost abandonate. Importanța momentului este subapreciată. Deschid o paranteză pentru a răspunde în avans minților limitate care invariabil întreabă:" Și ce, Ucraina ar fi trebuit să cedeze teritorii?" sau " cum să faci pace cu un dictator?" sau celor care îndeamnă la luptă până la capăt. Până la capătul cui? Al Ucrainei? Al României? Al Europei? Bun, admitem că reușeau să finalizeze negocierile din martie ,în absența intervenției maligne a Londrei sau a Washington-ului.Ce situație avea Ucraina în acel moment? Armata în formă bună, țara nu era ruinată, PIERDERI UMANE foarte mici, infrastructura intactă, teritoriile cucerite de ruși reduse. Aveau posibilatea să își păstreze litoralul ,inclusiv Mariupolul.În traducere liberă, 
aveau cărți (pârghii, leverage) în negociere. Ce situație au acum? O cincime din țară este cucerit de ruși, armata decimată, foarte multe pierderi umane (morți, răniți, dispăruți,prizonieri), demoralizare, datorii imense, pierderea litoralului și a unor porturi vitale pentru economie. Ce cărți au acum? Niciuna. Rușii nici nu mai vorbesc despre negociere, ci capitulare. În fapt, nici nu vor accepta capitularea până nu vor lua Odesa. În concluzie, acelor minți limitate care au crezut că repetarea unor lozinci ține loc de strategie   le întorc întrebarea : Când este indicat să negociezi? Când ai pierdut tot? Vedeți, curajul este mai mult decât o exhibare a pectoralilor, necesită strategie și creier ,marii strategi militari stăpâneau perfect și arta retragerii și a altor "viclenii" care le-au asigurat locul în manualele academiilor militare .
Odesa cucerită de ruși echivalează cu un risc pentru România și cu schimbarea arhitecturii de forțe în Marea Neagră. Adăugați la schimbările nefavorabile României extinderea NATO în nord (Finlanda și Suedia) ,în urma concesiile făcute Turciei în privința kurzilor,fitilul care va da foc Orientului Mijlociu și, cred eu,lumii. 

După vizita la Kiev, Boris Johnson a propus mai multor state înființarea unei noi alianțe politice, economice și militare ca alternativă la Uniunea Europeană. Noua alianță ar avea ca lider Marea Britanie și ar include Ucraina, Polonia, Estonia, Lituania și Letonia. Ulterior, și Turcia.Un Commonwealth est-european. Propunerea i-a fost prezentată lui Zelensky în vizita lui Johnson la Kiev. Ce urmărește acest proiect? Slăbirea Uniunii Europene, a principalelor rivale, Franța și Germania, speculează frustrarea Poloniei în privința tratamentului care i se aplică de la Bruxelles și, desigur, reticența Germaniei în aplicarea sancțiunilor contra Rusiei ,deci nemulțumirea Ucrainei. Cu serioase probleme interne- Scoția își dorește independența și va organizaun referendum în octombrie 2023, rezultatul alegerilor din Irlanda de Nord-Uniunea Europeană este o alternativă pentru Scoția și Irlanda unită,deci trebuie slăbită. Este acel caz de imperiu fără imperiu. În 1945,Imperiul Britanic a dispărut,toate rutele sale comerciale fiind preluate de către SUA. Este foarte interesant de urmărit cum majoritatea protectoratelor americane, locuri unde a adus democrația/baze militare, sunt foste colonii britanice. Imperiul american, informal,este o reinventare modernă a imperiului britanic. Un caz clasic în care elitele își mută cartierul operativ în altă țară. Simt nevoia să nuanțez, Marea Britanie nu a devenit o țară irelevantă, în fond, familia Rothschild nu s-a născut la Tecuci și nici City of London nu este în Ploiești, dar nu mai este un imperiu ,poate, cu indulgență, parte a unui imperiu Anglo-American, dar cu rol secundar. 

Proiectul "Intermarium" ,remodelat pentru a corespunde exigențelor secolului XXI, este un proiect geopolitic dezvoltat de Józef Piłsudski la începutul secolului trecut (anii '20) și, cum și numele latinesc indică-"între mări"-se referă la spațiul dintre Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră .Grupul original Intermarium era format din Polonia, Lituania, Belarus și Ucraina și "recreând astfel parțial Commonwealth-ul medieval polono-lituanian”. Varianta modernă, în condițiile războiului din Ucraina, ar trebui să includă Polonia, Ucraina,țările baltice, România, Moldova, Finlanda, Suedia, Cehia, Slovenia, Belarus și Ungaria. Ulterior, țările slave din Balcanii de Vest .Ulterior, Turcia,Georgia, Azerbaidjan și Armenia. Acesta este proiectul,chiar dacă unele țări sunt indisponibile,și este văzută ca o strategie pentru a salva Ucrainei. Planul mareșalului Piłsudski a fost gândit la începutul secolului trecut pentru a opri  "expansionismul german în vest și imperialismul rusesc în est " . Acum este văzut ca un instrument de securizare a Ucrainei, de blocare a Rusiei și de împiedicare a alianței ruso-germane. Cine face oficiile de gazdă-sacrificată? În esență, Europa de Est. Din nou. Cu permisiunea dvs,voi sublinia declarațiile și acțiunile care nu lasă loc îndoielii-Europa se împarte pe liniile vechii Europe. Nu contest o nouă Cortină de Fier între Europa și Rusia, dar se mai țese una, în inima Europei. Iată, deci,noima propunerii lui Boris Johnson
- o nouă axă Londra-țările baltice- Varșovia-Kiev. Ulterior și Ankara. Un nou imperiu,neobritanic. Deși România nu este numită formal, geografia o recomandă sau o condamnă, depinde de unde privim.

- extinderea NATO prin acceptarea Suediei și Finlandei. Sigur că pentru Rusia nu este echivalență între Ucraina și Finlanda/Suedia, dar nu cred că admiterea Finlandei și Suediei nu a trecut neobservată. Întărirea flancului estic al Alianței. 

-Inițiativa celor Trei Mări (Baltică, Adriatică și Marea Neagră). La Summit-ul I3M ,desfășurat la Riga în iunie 2022 ,Ucraina devine stat-partener.

-conducerea poloneză nu esre timidă și nu își ține secrete  ambițiile teritoriale,  președintelui Duda declară că granița polono-ucraineană va înceta în curând să mai existe. În acest context, Zelensky anunță luarea în considerare a proiectului de lege "Cu privire la statutul juridic special al cetățenilor polonezi”, care va permite Poloniei să introducă un contingent militar în Ucraina fără un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU sau în baza articolului 5 din Carta NATO. aprobare.

-Triunghiul  Lublin- o alianță regională tripartită pentru cooperare politică, economică, culturală și socială între Lituania, Polonia și Ucraina.Declarația comună relevantă a fost semnată de miniștri la 28 iulie la Lublin, Polonia.Lublin a fost ales în mod special ca indiciu pentru Uniunea Lublin medievală, care a creat Commonwealth-ul polonez-lituanian, unul dintre cele mai mari state din Europa la acea vreme (1569).

-într-un interviu din 2008, analistul american George Friedman vorbește despre Turcia și Polonia. "America va face totul pentru ca Polonia să fie cât mai puternică… În următoarele decenii, forțele Germaniei și Rusiei vor scădea semnificativ. Va fi un vid în care trebuie să apară un nou jucător puternic. Geografia spune că poate fi doar Polonia… Rusia, care pare atât de puternică, devine din ce în ce mai slabă, iar Germania își pierde importanța. Dar când vechile puteri tind să scadă, mereu apare ceva nou... Un nou rival va apărea în Europa în secolul XXI – Turcia". 

-mai 2022, aflat în vizită la Belgrad,președintele Consiliului European solicită accelerarea procesului de integrare a țărilor din Balcanii de Vest. 

-Formatul București sau B9 -o alianță a țărilor NATO (flancul estic al Alianței) ,înființată în 2015 ,ca o reacție la anexarea Crimeei de către Rusia. 

-declarația lui Macron ,Strasbourg, 9 mai 2022, în fața Parlamentului european. Președinte francez Macron se arăta în favoarea unui nou tip de "comunitate politică europeană" care să permită țărilor din afara Uniunii Europene, inclusiv Ucraina și Marea Britanie, să se alăture "valorilor fundamentale europene”. O "nouă entitate europeană". S-ar rezolva problema Scoției,nu-i așa? Ideea nu îi aparține lui Macron ,și Soroș a vorbit la Davos despre despre o federalizare europeană. Jacques Attali în "Scurtă istorie a viitorului" vede soluția soluția federalizării viabilă nu numai pentru Europa, dar și pentru Orientul Mijlociu. Merită urmărită ideea de "NATO arab" .În iunie 2022,The Wall Street Journal a raportat despre întâlnirile secrete desfășurate în Egipt în care oficiali militari din Israel, Arabia Saudită, Qatar, Iordania, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain s-au reunit pentru a discuta despre cooperarea în domeniul apărării. 

Va reuși proiectul Intermarium? Devine o alternativă la NATO și UE? Sau poate NATO american, fără participarea Europei Occidentale, se va reinventa sub forma acestui proiect? Situația din zonă este într-o dinamică accentuată,.deci certitudini nu există. România, legată de evoluția situației din Moldova/Transnistria și, mai ales, Turcia nu sunt atât de implicate în proces ,spre deosebire de Ucraina ,Polonia și țările baltice care funcționează , de foarte multe ori,ca un bloc. Blocada Kaliningradului și lipsa de pârghii a Uniunii Europene asupra Lituaniei este un indicator al puternice influențe americane și britanice în această zonă. După vizita lui Draghi, Macron și Scholz , însoțiți și de Iohannis, a urmat imediat vizita lui Boris Johnson. A fost mai clar ca niciodată sub umbrela cui stă Ucraina și mult visatul ,la Varșovia, ducat polono-litianian. Criza din Ucraina a fost catalizatorul acestui proiect, dar el exista demult. În sfârșit, Polonia și-ar putea satisface nevoia construcțiilor ample. Vechi orgolii și frustrări. Cu prețul polonezilor omorâți de Bandera? Da. Germania si Rusia, doi inamici vechi, ar suferi, deci merită să te asociezi cu al treilea inamic, Ucraina. Dușmanul dușmanului meu chiar este noul meu prieten...de ducat. 

Conform site-ului inpolitics.ro ,guvernul  bulgar Petkov, filo-americano-francez ar fost aruncat pe scări de niște mânuțe germano-ruse,iar expulzarea celor 70 de diplomați ruși din Sofia ar echivala cu replica americană..Deci Rusia joacă. Relația specială cu Ungaria. Totuși, incapacitatea de normalizare a relațiilor cu țările estice rămâne cel mai mare eșec al politicii externe a Rusiei. Este mai mult decât sugestiv că prima ieșire în afara Rusiei a lui Putin de la începerea războiului din Ucraina a fost acum câteva zile în Turkmenistan, la forumul  țărilor riverane Mării Caspice-Iran,Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazahstan și Rusia. Mesajul pentru Turcia este clar- fostele teritorii ale Imperiulului otoman au o nouă suzeranitate. Erdogan a răspuns prin reluarea zborurilor cu Armenia. Este o chestiune de timp până se vor întâlni în Siria...

În încheiere, mă folosesc de o declarație a lui Boris Johnson în care invoca Imperiul roman. Nici mai mult, nici mai puțin , Boris Britannicus..Lăudând ideea lui Macron privind o nouă comunitate politică europeană  :"Cred că Turcia ar trebui să facă parte, şi Maghrebul, cred că ar trebui să recreăm în linii mari Mare Nostrum al Imperiului Roman”, a explicat el, referindu-se la controlul Mediteranei de către Roma.
El a insistat asupra participării „cruciale” a Turciei şi a menţionat de asemenea Ucraina şi Israel. "Litoralul nord-african este de asemenea o zonă foarte importantă pentru dezbaterea europeană în sens larg”, a adăugat el."  Sigur, visul Romei este visul de aur al Europei, dar îl suspectez pe Boris că,  mai degrabă,se gândește la Marea Britanie globală sau poate la Acordul semnat de UE cu Israelul pentru ca acesta să trimită un volum mai mare de gaz lichefiat în Egipt de unde să fie expediat pe Marea Mediterană spre Europa. Sau poate cu viitorul gazoduct  Israel -Turcia. Nu știm.

Ce știm este că Europa se îndepărtează rapid și definitiv de la viziunea lui De Gaulle-o Europă de la Atlantic la Urali capabilă să decidă soarta lumii. O Europă mare ,creștină, centrul lumii. Imensele resurse ale Rusiei ar fi putut reprezinta o șansă pentru bunăstarea și dezvoltarea țărilor europene ,iar Rusia si-ar fi putut finanța modernizarea. Citindu-l pe Dughin care pledează puternic pentru destinul asiatic al Rusiei și abandonarea Occidentului, am remarcat că este simetric egal cu rusofobii care cer excluderea Rusiei din Europa.Ironia sorții... Europa iese slăbită, Rusia intră într-o aventură asiatică cu China, țară cu care nu are nicio afinitate culturală. Profund greșit, împotriva destinului istoric. Din orgolii, Rusia va asigura,cu aportul resurselor sale ,creșterea Chinei și a Indiei,iar Europa devine remorca hegemoniei americane. Împreună cu Rusia, ar fi putut realiza un bloc puternic, egalul acestor doi coloși. Modificările sunt ireversibile, în măsura în care istoria nu moare de râs când aude acest cuvânt. Știți, când Roma amintită de Boris avea un milion de locuitori și o rețea de canalizare eficientă, Londra era un sat. În mijlocul acestei rețea de interese, foste imperii și ducate, România va avea la graniță fie această construcție polono-ucraineană, un adevărat Godzilla, obraznic și dominator, fie un stat ucrainean eșuat și o Ungarie care, dacă Polonia își mărește teritoriul, nu va ezita să revizuiască vechile tratate. Sau să încerce. Între Turcia și Rusia, nici Marea Neagră nu mai este prietenoasă. Oricum se va termina războiul din Ucraina, România pierde.Pierde pentru că a abandonat diplomația și micul trafic de vorbe între marile puteri. Ne-ar fi salvat încă o dată. 

Va urma

În ultima parte a textului, despre Summit-ul NATO și Orientul Mijlociu. 










Comments

Popular posts from this blog

Regatul proștilor

O propunere de nerefuzat

Dincolo de bine și rău