Cu ochii larg.. închiși (3)


II Concluzii 

1. Războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei au dus la oficializarea vasalității țărilor EU față de SUA și gazul lichefiat american. Poziția EU este rezultatul unor politici catastrofale elaborate de birocrați rupți de realitate sau /și corupți. 

2. Unitatea europeană invocată de SUA nu există. Franța și Germania deja dau semne în această direcție. Vasalitatea UE  față de SUA este energetică, militară, dar și digitală, "grație" acordurilor semnate de Ursula von der Leyen. Un ultim acord prevede transferarea și depozitarea datelor cetățenilor europeni în SUA. Datele sunt noul aur... 

3. Criza din Ucraina a reușit o încălzire a relațiilor dintre China și India-o schimbare epocală pentru Asia. India este parte a QUAD. Formatul QUAD (Quadrilateral Security Dialogue), un grup strategic informal iniţiat în 2007, este un proiect care a fost puternic încurajat de fostul prim-ministru japonez, Shinzo Abe, care dorea o contrapondere pentru o China din ce în ce mai puternică şi mai ambiţioasă. Deci QUAD este o alianță anti-China, un NATO asiatic. Apropierea Chinei de India echivalează cu moartea de facto a QUAD și o lovitură puternică pentru strategia SUA în zona indo-pacifică. Amplificarea problemei ruso-japoneze a Insulelor Kurile trebuie citită în această cheie. Mai mult, summitul SUA - ASEAN ce urma să aibă loc la Washington,  în 28-29 martie, a fost amânat. ASEAN este o uniune politică și economică a țărilor din sud-estul Asiei. 

4. India nu a cedat presiunilor SUA și UK și a refuzat aplicarea sancțiunilor pentru produsele rusești. În fapt, și-a anunțat intențiile de a crește importul de petrol rusesc și de îngrășăminte din Rusia și Belarus. Cooperarea Rusiei și Indiei merg în timp, când Moscova a sprijinit India împotriva Chinei și Pakistanului în problema Kashmirului. 

5 Adevăratul game-changer :Arabia Saudită ia în considerare acceptarea de yuani în loc de dolari pentru vânzările sale de petrol către China. Schimbarea petrodolarului cu petroyuanul ar pune punct dominației SUA în lume.  Negocierile Chinei cu Arabia Saudită au început din 2016, însă evenimente recente au grăbit acest proces. Pe de o parte, relansarea acordului nuclear cu Iranul, perceput de statele zonei ca cel mai mare exportator de instabilitate. Pe de altă parte, retragerea haotică din Afganistan. Dolarul american domină sistemul financiar global ca mijloc de schimb încă din cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe lângă faptul că permite SUA să imprime bonuri de trezorerie și să-și vândă datoria la nivel global, supremația dolarului este un motiv central pentru care SUA este capabilă să impună sancțiuni puternice unor țări precum Rusia și Iran, excluzându-le de la tranzacțiile financiare internaționale

6. Pe 27 februarie, Josep Borrell anunța că miniştrii europeni de externe au convenit, de comun acord cu statele membre G7, să înghețe aproximativ jumătate din rezervele financiare ale Băncii Centrale a Rusiei.  Kenneth Rogoff, profesor la Harvard și fost director FMI, avertiza asupra acestei măsuri ca fiind echivalentul bombei nucleare americane lansată în Japonia. Toate țările, în special China, au înțeles că o parte importantă a bogăției lor suverane depinde de bunăvoința SUA, de aici nevoia de a dezvolta noi mijloace de protecție absolut necesare cât timp 95% din rezervele globale sunt în monede occidentale. 

7. Rusia cere plata în ruble a gazului. O mutare de șah mat cu implicații majore. Europenii nu vor să plătescă în ruble, rușii nu vor să trimită gratis gazul.. O mică-mare problemă pentru cetățenii europeni. 

8. China este adevăratul câștigător al acestei crize. Înlocuit în Europa, gazul rusesc își face loc spre Est. Gazprom a anunțat proiectarea unui nou gazoduct, Soyuz-Vostok. Potrivit companiei, conducta uriașă ar urma să livreze până la 50 de miliarde de metri cubi de gaz anual în China, via Mongolia.Soyuz-Vostok este cunoscut drept gazoductul Power of Siberia 2. Conducta Power of Siberia 1 transportă gaz rusesc în China din 2019, în cadrul unui acord pe 30 de ani încheiat în 2019, în valoare de 400 de miliarde de dolari.Până în anul 2024, anul în care se va finaliza infrastructura necesară alimentării Europei cu gaz lichefiat american, Rusia se va fi mutat deja în Asia. Doi, China este beneficiara directă a pieței rusești, părăsită de capitalul occidental. Trei, China face pași și în domeniul militar.  Un proiect-cadru pentru cooperare militară între China și Insulele Solomon este văzut ca o schimbare majoră în Pacificul de Sud. Australia deja amenință cu invadarea Insulelor Solomon. 

9. Conflicte latente se "încălzesc" pe margine. Azerbaijan/Armenia, la confluența dintre interesele Turciei, Iranului, Turciei. Kosovo /Serbia, Yemen/Arabia Saudită, Etiopia. Deși Ucraina primește toată atenția, crizele umanitare din Afganistan și Yemen sunt catastrofale. Numai în cei 8 ani de conflict yemenit, au murit 400.000 de civili.  Europa trăiește cea mai mare criză a refugiaților din 1945. Iată "beneficiile" crizei ucraineni pe care nimeni nj pare să vrea să o soluționeze prin pace, ci prin escaladare. Ucraina cu pierderi în valoare de 63 miliarde dolari, în infrastructură distrusă. 

10.Renasterea mișcărilor de extrema dreaptă, sub stindardul ucrainean. Pe 16 martie 2022, în Letonia a avut loc o paradă pentru sărbătorirea membrilor SS ai lui Adolf Hi-tler.Marșul pentru onoarea Legiunii SS a Letoniei a avut loc la Riga și a fost prezentat de televiziunea letonă. De-a lungul anilor, națiunile est-europene au ridicat monumente pentru liderii naționaliști care au luptat cu Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar mulți dintre aceiași lideri au fost colaboratori naziști și unii au fost participanți activi la Holocaust. De asemenea, naziștii au creat unități SS extrase din bărbați în Lituania, Letonia, Ucraina și Estonia.În 2019, ministrul leton al apărării Artis Pabriks i-a numit pe membrii SS „mândria poporului leton și a statului”. Pabriks i-a chemat și pe cei care au condamnat parada, adăugând: „Este de datoria noastră să-i onorăm pe acești patrioți letoni din adâncul sufletului nostru”.

Ce va urma? O lume plurihegemonică cu o nouă arhitectură a securității globale? O epocă a haosului? Kenneth Waltz ne avertizează că realizarea securităţii trebuie să fie ţinta oricărei puteri.Se va obține o securitate indivizibilă sau o epocă de piatră, o junglă în care cel mai puternic își însusește rezervele de energie, transformând țări mai mici în colonii? Alan  Joxe, politolog francez, consideră SUA ca fiind un imperiu al haosului, un veritabil regulator al dezordinii. Un lucru este vizibil, SUA culege acum roadele unei politici agresive a ultimilor 30 de ani, sentimentul de ostilitate antiamerican fiind foarte des întâlnit. Sanctiunile internaționale împotriva Rusiei nu sunt atât de "internaționale" pe cât par :Iran, India, China, Pakistan, Israel, zone întinse din Africa nu le recunosc. 

Pace? Lavrov spune că demilitarizarea și de-n@zificarea sunt părți indispensabile ale unui acord. Zelensky răspunde că nu va sta la masă dacă se va discuta despre demilitarizare și de-n@zificare... 

Joe Biden a lăsat adevărul să iasă la suprafață. Nicio clipă nu s- a încercat evitarea invaziei, ba dimpotrivă. Sanctiunile nu au rol de prevenție, ci de pedeapsă. Un studiu RAND din 2019 făcea vorbire despre nevoia răsturnării regimului de la Moscova sdi înlocuirea cu un predesedinte controlabil. În data de 18 martie 2022, este publicat de către RAND un articol : "Dacă schimbarea de regim ar ajunge la Moscova". Autor Michael McFaul, fostul ambasador al SUA la Moscova. Mai nou, consilier informal al lui Zelensky. Ce mică e lumea, nu-i așa? Pentru cine lucrează Zelensky? Pentru poporul său sau pentru angajatorii săi? Declarația lui Biden din Polonia privind înlăturarea lui Putin nu a fost o greșeală, ci o scăpare. Nu o minciună fantezista, ci un adevăr, scopul întregii construcții.Alerta a început după discursul lui Putin din 2007, de la München. Noul lider al Rusiei nu era, nici pe departe, Eltîn în perioada căruia capitalul occidental și ong-urile sorosiste își împărțeau bogățiile rusești. Scandalul Russiagate din perioada administrației Trump a fost un preludiu al noii strategii - schimbarea regimului de la Moscova. Invazia rusească îi era absolut necesară Americii. Dacă ar fi dorit, SUA puteau preveni extrem de ușor acțiunea militară rusească. Cum? 
-dizolvau milițiile de extrema dreaptă din Ucraina pe care le finanțează.
-forțau implentarea și respectarea acordurilor de la Minsk
-negociau serios cu Rusia. 

Nu s-a dorit. Mai mult, Blinken a refuzat să vorbească cu Lavrov. În ziua în care s-a anunțat  că Rusia și Ucraina lucrează la un acord în 15 puncte, Biden a anunțat un ajutor militar în valoare de 800 milioane dolari pentru Ucraina. Mai clar nu putea fi cine dorește continuarea conflictului..

În februarie, forțele militare ucrainene au sporit acțiunea militară împotriva celor două republici. Putin este forțat să ia o decizie pe care o amâna de 8 ani. Să intre în cursa întinsă de SUA sau să îi abandoneze pe etnicii ruși din Donbas? Intră cu trupe regulate, deci o invazie. Planul american se pune în mișcare : sancțiuni, întoarcerea lumii întregi împotriva Moscovei (vezi primele părți ale textului cu referire la imensul aparat de propagandă), regimul lui Putin ia sfârșit. Capcana pentru Rusia este mare, dar și câștigul ar putea fi, dacă reușește să scoată Ucraina de sub dominația SUA și să destabilizeze hegemonia americană. Fără Eurasia, SUA nu își poate adjudeca dominația lumii. A început cu EuroMaidanul în 2014, dar are nevoie de subordonarea Rusiei și Chinei.

SUA este expertă în întins capcane. În 1990, SUA îl asigură pe Saddam Hussein (fost aliat, sprijit de CIA în războiul cu Iranul) că nu îl vor deranja în incursiunea lui în Kuweit, de fapt o minciună menită să deschidă calea pentru atacarea Irakului și înlăturarea lui de la putere. O a doua capcană :Afganistanul, în anii '80. Sprijinul oferit de SUA(CIA) pentru mujahedini a dus la destrămarea Uniunii Sovietice. Sigur, a și născut un monstru - al Qaeda -, dar în opinia artizanilor prețul a meritat :dispariția URSS fiind supremul trofeu. Așa se explică acum înarmarea extremei drepte, aceștia sunt noii mujahedini care vor răsturna Rusia. Din același motiv este încurajată venirea insurgenților din lumea întreagă în Ucraina. Evident, aşa se explică și meticulozitatea lui Putin de a șterge de pe fața pământului aceste miliții. Hillary Clinton a expus totul pe 28 februarie, la doar patru zile de la operațiunea Rusiei. Ea a adus în discuție invazia rusă a Afganistanului în 1980, spunând că „nu s-a terminat bine pentru Rusia” și că în Ucraina „acesta este modelul la care se uită oamenii... care poate împiedica Rusia”.

Duritatea sancțiunilor economice merg în aceeași direcție - pe fondul crizei economice, apar mișcări sociale, iar regimul de la Moscova este dărâmat.

Cum se explică în acest context dezvăluirile despre Hunter Biden apărute într-un ziar progresist, New York Times? La Washington, există facțiuni, cu planuri diferite. Unii văd necesară doborârea Rusiei, pentru a slăbi China, adevărul inamic. Alții văd posibilă o coordonare cu Rusia pentru un atac împotriva Chinei. În lucru au în comun toate facțiunile - China este dușmanul cel mai temut. Ce va face China? Va ajuta Rusia!?

Speranțele de pace nu pot veni de la SUA, în actuala formulă. Israelul, Turcia și, posibil, Franța pot negocia pacea. Și, desigur, China. Vom vedea.

Comments

Popular posts from this blog

Regatul proștilor

O propunere de nerefuzat

O ultimă vară calmă