Cu ochii larg.. închiși (1)

La începutul anilor '50,primii ani ai Războiului Rece, CIA a inițiat un proiect de recrutare a unor  jurnaliști cunoscuți pentru a scrie povești false care să susțină ideile guvernamentale. Planul ar fi fost pus la cale până în cele mai mici amănunte de CIA, chiar si publicații prestigioase americane – Washington Post, New York Times sau Time – devenind ținte majore ale acestei infiltrări de proporții, dar se presupune că CIA a influențat peste 25 de surse de informare majore, infiltrându-se, sistematic,  în mass-media corporativă, iar acest proces a inclus, adesea, preluarea directă a principalelor știri și o manipulare media constantă. Protectul s-a extins ulterior și în străinătate,se recunoștea astfel potențialul imens al presei în manufacturarea consimtamantului publicului larg. Din anii de pionierat și până în zilele noastre, puterea manipulativa a presei a fost permanent dezvoltată și rafinată. În timpul celor doi ani de pandemie, blocada informațională a fost clară, însă suprema consacrare s-a atins în timpul crizei ucrainene - noul "standard de aur". Trăim într-o epocă în care adevărul nu mai interesează, fiind ușor de etichetat drept "teorie a conspirației", singurul relevant este adevărul fabricat, determinat de interesul momentului. Ucraina este caz-școală pentru acestă arie de expertiză. Orice analiză a fost suprimată, hoarde de specialiști isterici fiind la pândă pentru a asimila orice informație, chiar și cu o minimă pretenție de  obiectivitate , drept propagandă pro-Putin. Ce facem cu Kissinger, Brzeziński și Mearsheimer? Sunt susținători ai lui Putin pentru vina de a fi analizat Rusia fără isteria de rigoare? Oficial, adevărul nu este adevăr decât dacă propaganda îl consideră ca atare? Până când noaptea gândirii ne va înghiți pe toți, să ne păstrăm vie capacitatea de a ne întreba și de a pune la îndoială. 

I. Ucraina. 

1. Când nu cer arme sau un eventual razboi mondial și nici nu ceartă NATO, statele lumii, pe oricine are un dram de creier şi stăpânire, politicienii ucraineni îndeamnă la izolarea completă a Rusiei. Zelensky a numit compania Nestle "complice la crime de război" pentru decizia de a-și continua activitatea în Rusia și a îndemnat la boicotul acestui producător. Tot el a cerut retragerea firmelor franceze din Rusia. Kuleba, ministrul de Externe ucrainean, a îndemnatla boicotul supermarketului Auchan pentru decizia de a rămâne în Rusia. Știți câți angajați are Auchan în Rusia? 30.000. Exemplele  pot continua la nesfârșit - acești noi conducători ai lumii au zilnic cereri de acest tip care se vor solda cu sărăcie,șomaj, penurie și distrugerea unui standard de viață. Ceea ce uită să spună Kuleba, Zelinsky & comp. este că Ucraina a continuat și pe timpul războiului să încaseze banii virați de Rusia pentru tranzitului gazului rusesc pe teritoriul ucrainean-3 MILIARDE DOLARI /an,cea mai mare sursă de venit din activități de export. Ipocrizie? Da, dar o ipocrizie malignă care a metastazat toată Europa și va continua să o facă, efectele fiind încă incipiente. De ce nu au renunțat la banii "pătați de sânge"? Am folosit expresia pe care Zelensky a consacrat-o încercând să blocheze importul de petrol rusesc. De ce a pornit invazia? Nord Stream 2 este unul dintre motive, Ucraina (și Polonia) riscând să piardă mulți bani dacă devenea funcțional. Planetele s-au aliniat, iar interesul ucrainean s-a întâlnit cu cel american de a vinde gaz lichefiat și de a scoate Rusia de pe piața europeană. Aplaudăm frenetic, desigur, în timp ce înghețăm în case, plătim facturi enorme și ne pierdem locurile de muncă.. Orice instinct de conservare este anulat de propaganda oficială. 

2. Ucraina, săraca țară mică, singură în fața Ursului. Nu chiar atât de singură, după cum ne informează siteul american Mintpress News care identifică și documentează un aparat de propagandă imens și sofisticat aflat în spatele Ucrainei. 150 de firme internaționale de relații publice, lobby-iști la Washington, sprijin CIA, toate coordinate de către Ministerul de Externe ucrainean. Război informational, desigur, fiecare parte îl practică. Da, dar din momentul în care absolut toate informațiile livrate de presa internațională sunt exclusiv cele livrate de partea ucraineană, adică de această mașinărie condusă de Externele ucrainene, noi nu mai suntem informați, ci manipulați. Oricine iese din dispozitiv primește stigmatul propagandei pro-Putin. Gospodine care doboară drone cu ajutorul borcănelor de murături, Fantoma din Kiev, eroii morți, dar totuși nu chiar, mă refer la militarii de pe Insula Șerpilor pe care Zelensky îi propusese pentru decorare post mortem-toate aceste momente au fost produse de marketing ale firmelor de PR. Băieți deștepți care construiesc "știri de război" pentru băieți și fetițe mai puțin deștepți (nu pot scrie "idioți utili", nu?). Unele mesaje produse și preluate de presa main-stream folosesc limbaj xenofob și rasist, unele conțin laude față de proeminenții neonaziști ucraineni, inclusiv liderul C14, Yevhen Karas, paramilitarul fascist din sectorul de dreapta și batalionul neo-nazist Azov. Da, da, acei neo - n@ziști "inexistenți". 

Propaganda ucraineană este o operațiune de amploare și este unica sursă de informare la nivel internațional, ajungându-se până la a enormități de tipul negării conflictului din Donbas,  în ciuda faptului că Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului estimează că 14.200 de persoane, inclusiv 3.404 civili, au fost ucise în luptele interne din Ucraina din 2014. 

Un mesaj spune că „Pe 16 martie, forțele ruse au aruncat o bombă asupra unui teatru de teatru unde erau adăpostiți până la 1300 de civili. Numărul victimelor este încă necunoscut.”  În realitate, explozia pare să fie rezultatul unei operațiuni fals flag concepute de batalionul neo-nazist Azov și care vizează declanșarea unei intervenții NATO. 

Alte mesaje false. Turcia a blocat accesul navelor de război rusești în Marea Neagră. Fals - Erdogan a închis strâmtorile Bosfor și Dardanele TUTUROR navelor militare, împiedicând atât navele NATO, cât și cele rusești să acceseze Marea Neagră( Convenția de la Montreux). Falsul despre atacul rusesc asupra centralei nucleare de la Zaporojie, distrugerea Babin Yar. Un alt fals - rușii au bombardat moscheea din Mariupol. Toate acestea au fost operațiuni de PR, minciuni nicidecum inocente, ci unele cu potențial letal. 

În concluzie, se produce "content". Acest material este distribuit de către organizații de presă, conduse de fundații miliarde cu care suntem familiarizați din timpul pandemiei. La baza acestei operațiuni se află un proiect numit Russian Language News Exchange. În iulie 2021, un grup de jurnalişti a zburat la Varşovia pentru formare media după ce au fost scutiţi de restricţiile legate de coronavirus şi ordinele de carantină de către autorităţile medicale de top din Polonia. Printre cei șase jurnaliști s-a aflat și Yuliia Fediv, CEO al mass-media Hromadske TV, una dintre cele mai urmărite rețele din Ucraina. Hromadske a găzduit recent un comentator care a cerut genocidul etnicilor ruși în Donbass, spunând că este populat cu 1,5 oameni „de prisos” care „trebuie exterminați”. Părere izolată? Nu cred! Pe 18 martie, Mihailo Podoliak,înalt consilier al preşedintelui ucrainean, îl certa pe Olaf Scholz pentru că a luat apărarea poporului rus. Cancelarul german declarase că "nu  poporul rus a luat decizia fatală de a invada Ucraina. Acest război este războiul lui Putin". Declarația a stârnit indignarea autorităților ucrainene în viziunea cărora întregul popor rus este vinovat. Când am mai auzit de un popor pedepsit in integrum pentru vina de a-o aparține? Da, exact.. Duminica aceasta ambasadorul ucrainean în Germania a boicotat un concert de solidaritate cu Ucraina, organizat de Filarmonica din Berlin, pentru că soliștii erau ruși. Oficialii ucraineni, răsfățații momentului, ne propun senin, într-o Europă care poartă urmele crimelor n@ziste, ura împotriva unui  popor. Aceeași ură pe care au făcut-o politică de stat, alegând să nesocoteasca orice drept al minorităților din Ucraina. Ruși, români, unguri, cetățeni de mâna a doua în Ucraina "cea democrată". Ukraine 24, post deținut de soția primarului Kievului, a prezentat recent un prezentator care a cerut genocid împotriva rușilor, începând cu copiii.

Revenind la descrierea aparatului de propagandă ucrainean, proiectul Russian Language News Exchange este un proiect al Free Press Unlimited, finanțat de guvernul olandez și de Comisia Europeană, deși pretinde că este independent. Astăzi, include 14 instituții media care acționează ca „noduri”, publicând articolele în diferite țări. Finanțarea acestor organizații de presă, deși se recomandă independente și beneficiază de monopol total în privința relatării războiului din Ucraina, sunt finanțate de guvernele occidentale (SUA, Cehia, Marea Britanie etc), dar și numeroase fundații, inclusiv International Renaissance Foundation, care este finanțată de Fundația pentru o societate deschisă a miliardarului George Soros.

Comments

Popular posts from this blog

Regatul proștilor

O propunere de nerefuzat

O ultimă vară calmă