Slujitorul poporului

 

Marele erou căruia toți îi ridică statui și i se închină ca unui zeu a declarat aseară târziu că morții următoarelor nopți și zile sunt pe conștiința țărilor NATO pentru că nu vor să securizeze cu avioanele lor spațiul aerian al Ucrainei. Citez :"Toți oamenii care vor muri începând de astăzi, vor muri din cauza voastră". Știți ce ar însemna ce vrea dl Zelensky? Angajarea țărilor NATO, deci și a noastră, în război direct cu Rusia. Al treilea război mondial, mai precis! Declarația a fost făcută în seara aceasta, în ultima lui intervenție televizată, ultima din multiplele ieșiri pe toate rețelele posibile,alternând între stilul patetic și cel înflăcărato-învârtoșat. Fusese refuzat în PUBLIC de mai multe ori, inclusiv în seara aceasta de șeful NATO. Totuși, dacă victoriile armatei ucrainene sunt atât de mari, dacă rușii sunt niște desculți și flămânzi care se predau pe capete, de ce mai este nevoie de intervenția NATO? Ca să fie petrecerea mai mare și, eventual, cu artificii? Sau poate o confruntare nu se câștigă exclusiv prin propagandă!?  L-ați stima la fel de intens dacă ar determina un război, dar care să vă implice direct ? Întreb vitejii care îl slăvesc din spatele tastaturii, din confortul casei? L-ați mai zeifica, în viată fiind, dacă și ar da măsura la distrugerea Europei? 


Ieri toată presa și cancelariile străine au preluat un mesaj apocaliptic aparținând președintelui ucrainean . Acesta  acuza Rusia că a tras în mod intenționat în centrala nucleară de la Zaporijia. "Numai o acţiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear", a adăugat preşedintele ucrainean. Mai mult,anunța "sfârșitul Europei." După verificări, aceste "crime de război" s-au dovedit minciuni folosite de Zelensky și guvernul său pentru a convinge NATO să instituie acea zonă de excludere a zborurilor în spațiul aerian al Ucrainei și atrăgerea Europei în acest război. Nu a reușit această diversiune, SUA a dezmințit public informația autorităților ucrainene și al treilea război mondial nu a început! 


Pe 1 martie, Zelensky dădea un "mesaj pentru lume" plin de greutate, jucând cartea antisemitismul - monumentul simbol al Holocaustului, Babin Yar, fusese bombardat de ruși.  Ca să înțelegem simbolistica evocată, pe 29 şi 30 septembrie 1941, peste 34.000 de evrei au fost ucişi prin împuşcare de către n@zişti, ajutaţi de miliţii ucrainene, la râpa Babi Yar. Ulterior, s-a dovedit o minciună, Babin Yar este în picioare. Scopul acestui joc era implicarea militară Israelului în cauza Ucrainei și atragerea de partea sa a puternicului (și bogatului) lobby antisemit, foarte grijuliu la conservarea memoriei Holocaustulului.Acesta este motivul  pentru care Zelensky încearcă să legendeze Ucraina ca o țară care luptă și împotriva antisemitismului, cu Rusia în rolul antisemitului de serviciu.Israelul s-a oferit să ajute umanitar, dar a refuzat ajutorul militar. De ce? Pentru că Israelul nu e condusa de un Zelensky și își urmărește cu precizie interesul : Rusia e prezentă militar în Siria, deci la granița israelită, și pentru că, în Siria, Rusia asigură suportul aerian pentru operațiunile Tel Aviv-ului împotriva avanposturilor iraniene (Hezbollah) , două motive solide,dar nu și singurele- acordul nuclear iranian aproape finalizat, populația Israelului, o parte importanta provenind din Rusia și Ucraina. Practic, minciuna sa privind monumentul Babin Yar ar fi putut aprinde un alt foc în acea parte a lumii aflată oricum într-un echilibru fragil. Zelensky dorea Iron Domul. Refuzat, el a declarat că este dezamăgit pentru că nu îl simte pe premierul israelian înfășurat în steagul Ucrainei. Textual. Moscova, în schimb, spune că "are anumite motive să se aștepte ca autoritățile din Israel să înțeleagă mai bine decât alții decizia sa" [operațiunea militară în Ucraina]. La ce se referă insinuările Moscovei?


Cotidianul italian La Reppublica, în ediția din 2 martie, îi face președintelui ucrainean un portret deloc măgulitor. Acesta a cumpărat, în urmă cu doi ani,  o vilă  în Toscana cu 3,8 milioane de euro, într-o zonă favorita noilor bogați din est, în special a rușilor. Mai mult, la izbucnirea scandalului Pandora Papers, în octombrie 2021,  numele lui Zelensky  apare pe lista celor deconspirați ca având o rețea complexă de companii off-shore pentru a-și ascunde banii. Întrebat, președintele, acum erou, nu a negat, motivând că lupta cu forțele rusești /proruse este motivul pentru care își ascunde banii. Sublim, înălțător chiar, cu excepția unei "mici" inadvertențe :dosarele scurse către Consorțiul Internațional al Jurnaliştilor de Investigație (ICIJ) și publicate - "Pandora Papers" - susțin că Zelensky și partenerii săi au înființat o rețea de companii offshore încă din 2012, dată la care nu își începuse cariera politică. Conform documentelor, se pare că și după ce acesta a fost ales președinte în 2019,soția sa a continuat să încaseze dividente de la una dintre aceste companii offshore, conform Aljazeera. Un săptămânal francez (Le Canard) scrie despre acest președinte care, deși a fost ales pentru promisiunea de a eradica corupția (lupta anticorupție, sună cunoscut?), nu a făcut absolut nimic împotriva fostului său protector și finanțator , Igor Kolomoiski, la a cărui televiziune "Vova", el a devenit  vedetă după ce fusese un simplu tânăr amator care făcea standup comedy, nu întotdeauna de o calitate premium..


Dar cine este Igor Kolomoiski? Un oligarh ucrainean  controversat, suspectat de finanțarea batalioanelor de extrema dreaptă Azov. Cu adevărat interesantă devine discuția când aflăm că FBI a deschis, în martie 2021,o anchetă împotriva lui Igor Kolomoiski, verificările vizând o rețea complexă de spălare de bani pe care acesta a dezvoltat-o pe teritoriul american. În SUA ,unde acesta deține active imobiliare, a fost trecut, împreună cu familia sa, pe lista celor interziși. Interesant, deși ancheta este deschisă încă din martie anul trecut, miliardul, autoexilat în Israel și Geneva,nu a fost pus sub acuzare. Ne putem imagina dilema lui Zelensky, prins în acest "foc încrucișat".. Sigur, tabloul nu este complet dacă nu amintim de alt oligarh ucrainean, prorus de această dată, Viktor Medveciuc. Acestuia ,aflat relații apropiate cu Putin (este nașul de botez al fiicei lui Medveciuc),  i-au înghețat toate bunurile, i-au fost închise posturile TV printr-un decret semnat de Zelensky și, ulterior, pus sub acuzare și arestat la domiciliu.  Se întâmpla în februarie 2021. Lipsită de mijloacele sale de propagandă, adică posturile TV ale lui Medveciuc, în martie 2021, trupele rusești se grupau la granița cu Ucraina. Trebuie să recunoașteți, martie 2021 a fost o lună specială la Kiev. Atât de specială încât o parte din ceea ce se petrece AZI în Ucraina și în lume își găsește explicația în martie 2021. Nu integral, desigur.. Și cronologia lunilor următoare este plină de sensuri :în aprilie 2021, Putin își retrage trupele de la granița cu Ucraina, iar în Europa începe "Defender Europe 2021", cele mai ample manevre militare aliate conduse de Forţele Terestre americane (US Army) în ultimii 25 de ani încep, astăzi, pe flancul estic al NATO, iar România a avut un rol central pentru că, între altele, s-a testat modul de răspuns al NATO la crize de securitate apărute în Balcani şi la Marea Neagră, pe fondul unei Rusii tot mai agresive în zonă. Exercițiul se încheie în iunie 2021, după care imediat Biden se întâlnește cu Putin, ambii fiind însoțiți de delegații foarte mari (aproximativ 400 de persoane în fiecare delegație). Credeți că au avut ce discuta? Coincidență, după ce Rusia a invadat Ucraina, Medveciuc reușește să evadeze în mod miraculos din arest.. 


Revenind la grupările neo-n@ziste încep prin a vă spune că informațiile nu sunt preluări de pe site-uri obscure, ci din presa main stream, dublate de declarații și documente oficiale (o parte a bibliografiei o veți putea consulta în "comentarii"). Amnesty International a prezentat public documente despre alt batalion neo-nazist, Aidar. Despre acest batalion, Aidar, "România liberă", citând rețeaua de presă Voltaire, scrie că suferit o grea înfrângere în sud-estul Ucrainei pe 2 martie 2022. Peste 5.000 de bărbați au luat-o la fugă, inclusiv instructorii lor de la Greystone  (ex-Blackwater). Au abandonat echipamentele pe care le primiseră de la NATO". În entuziasmul de la granița României, din naivitate, putem asigura o cale de ieșire sigură multor elemente de acest fel, liberi să își construiască celule  prolifice în toată Europa. 


Dintre grupurile neonaziste ucrainene, cel mai puternic este cu siguranță așa-numitul batalion Az@v. Acesta a luat naștere în 2014 în orașul Mariupol (recitiți știrile despre luptele grele dintre ruși și ucraineni pentru controlul orașului Mariupol în contextul acestor informații noi), la inițiativa lui Andrei Biletsky, un soldat cunoscut sub porecla de „Führ£r Alb” și susținător al purității rasiale a națiunii ucrainene. Inițial a fost o miliție neregulată formată din ultras neon@ziști care au luptat împotriva rebelilor ucraineni pro-ruși. În octombrie același an, batalionul s-a mărit considerabil și a fost plasat în Garda Națională, sub comanda Ministerului de Interne al Ucrainei , pentru a "profita la maximum de milițiile care s-au dovedit cruciale pentru a opri înaintarea rebelilor în Donbass. Biletsky a câștigat gradul de colonel și o medalie de vitejie pentru că a condus cea mai eficientă echipă pe front." În 2014, au apărut acuzații de tortură și crime de război asupra separatiștilor pro-ruși. Se remarcă și utilizarea simbolurilor naziste, aşa cum se vede în logo-ul cu Wolfsangel , unul dintre simbolurile originale utilizate în cel de-al doilea război mondial de către divizia SS Panzer Das Reich. Conform Daily Mail, în 2015 au apărut imagini în care batalionul înrolează minori de şase ani pe care îi învaţă să tragă cu arma. Un raport din 2016 al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OCHA) acuza acest batalion de încălcarea drepturilor omului. Raportul a detaliat incidentele din noiembrie 2015-februarie 2016, în care Azov și-a încorporat armele și forțele în clădiri civile uzate și a strămutat rezidenții civili după jefuirea proprietăților acestora. Raportul acuza, de asemenea, batalionul că violează și torturează deținuții din regiunea Donbas.În iunie 2015, atât Canada, cât și Statele Unite au anunțat că propriile forțe nu vor sprijini și nici nu vor antrena regimentul Azov, invocând legăturile sale neonaziste.


În anul următor, însă, SUA au ridicat interdicția sub presiunea Pentagonului.


În octombrie 2019, 40 de membri ai Congresului SUA conduși de reprezentantul Max Rose au semnat fără succes o scrisoare prin care cereau Departamentului de Stat al SUA să desemneze Azov drept „organizație teroristă străină” (FTO). În aprilie anul trecut, reprezentantul Elissa Slotkin a repetat cererea – care includea și alte grupuri de supremație albă – către administrația Biden.Sprijinul transnațional pentru Azov a fost larg, iar Ucraina a apărut ca un nou hub pentru extrema dreaptă din întreaga lume. Bărbați de pe trei continente(22 de naționalități) au fost convinși să se alăture unităților de antrenament Azov pentru a căuta experiență de luptă și a se angaja într-o ideologie similară. În 2016,facebook, declara Azov "organizație periculoasă". În 2019, Azov este interzis pe platformele online. Cu toate acestea, pe 24 februarie, ziua în care Rusia și-a lansat invazia, facebook și-a anulat interdicția, spunând că va permite prezența acestei organizații în spațiul său virtual. Unii dintre principalii finanțatori ai acestei grupări este Igor Kolomoiski,oligarhul legat de Zelensky. Nu numai că a finanțat masiv acest batalion, dar a și înființat alte câteva - Dnipro 1, Dnipro 2 și Aidar. În total, serviciile americane au numărat 50 de astfel de organizații de extrema dreaptă. Fondatorul uneia dintre acestea, Dimitri Yarosh, este numit în noiembrie 2021 consilier al Comandantului Forțelor Armate din Ucraina.,deci guvernarea lui Zelensky nu face eforturi de a ascunde bunele sale relații cu extrema dreaptă. Ironic, Kolomoski și Zelensky au origini evreiești. 


Iadul din Ucraina are un nume - pe de-o parte, aceste batalioane paramilitare ucrainene, alături de Blackwater/Academi, batalioane de mercenari, parte a celei mai mari armate private din lume. În cealaltă parte, trupele cecene (numite "măcelarii". De ce credeți? Având practici asemănătoare isis) și trupele de mercenari ruși, Wagner. În miezul acestui iad al atrocităților, populația civilă. Oameni, ca mine, ca tine, ca noi.. La începutul conflictului, a uimit decizia președintelui ucrainean de a da arme populației civile. Eroic? Apărarea gliei? Îmi pare rău, dar un mare "nu". Transformarea lor în scuturi umane. Luptători ai acestor grupări paramilitare s-au inflirtat printre civili, iar o parte a acestora din urmă primind arme, devine imposibilă deosebirea lor de luptătorii profesioniști. 


Preventiv, pentru că trăim vremuri de cruntă divizare, explic sensul acestui text. Sigur că o invazie nu este legitimă, dar, vă rog, să examinați comportamentul tuturor părților. De ce ai dezvolta acest hub de ideologie și luptă neo - naziste? De ce creezi pretextul perfect pentru a justifica invazia țării tale? Făcea sens dacă erai în tabăra lui Putin.. De ce nu ai căutat negocierea când erai cu țara întreagă și beneficiai de avantajul unei țări neinvadate? Oricum s-ar termina acest conflict, Zelensky se va duce la negocieri în dezavantaj! De ce își menține tonul înalt al comunicării? De ce încearcă cu toate forțele să externalizeze acest conflict? De ce nu a militat înainte de începerea acestui conflict pentru o conlucrare cu minoritățile aflate pe teritoriul Ucrainei? Se pare că intenționa să invadeze cele două republici separatiste, intenție care a grăbit invazia Rusiei. Ucraina este singurul stat european care a anulat orice drept al minorităților, printr-o lege din 2017! Unde era comunitatea internațională atunci?! În Ucraina trăiește o importantă comunitate greacă. Iată ce declara un oficial grec:"În ultimii opt ani, etnicii greci din Donbass nu numai că au fost expuși la atacuri [din partea forțelor ucrainene], crime și amenințări cu scopul de a-i alunga de pe aceste pământuri, unde au trăit alături de ruși în acord și armonie timp de mii de ani. În ultimii opt ani, nimeni din UE, din Occident sau din Grecia nu a manifestat niciun interes sau dorință de a condamna acest nou genocid al structurilor semi-guvernamentale ucrainene". (Articolul complet, în comentarii. Autor este istoricul Tiberiu Moldovan, cristoiublog.ro)


Nu încerc nici pe departe să legitimez acțiunea Rusiei, ci să demonstrez că germenii ei au fost plantați în timp, inclusiv prin acțiuni /inacțiuni ale Ucrainei. Știu, toată lumea îmi argumentează naiv că Ucraina și poporul ucrainean au dreptul să își aleagă drumul. Bineînțeles, dar politica reală presupune să te uiți în jur și, dacă Rusia este vecina ta, să nu faci gesturi provocatoare. Ține de inteligență și conservare. Aceasta este politica reală. Credeți că Mexicul ar considera viabil să instaleze baze rusești acolo? Lăsați utopiile în cărți! Și-apoi, dacă Ucraina simte că vocația sa este occidentală, ar fi trebuit să acționeze ca atare, respectând drepturile TUTUROR cetățenilor săi. Cetățenii din estul Ucrainei, deși au cotizat la bugetul de pensii, nu primesc pensii, soldul fiind deja de 5 miliarde de dolari. E just ca oamenii să trăiască într-un stat unde mercenarii Azov se distrează prin împușcarea random a civililor? Ucraina ne dovedește că dorește occidentalizarea, fără modernizare. Prin construcție-oligarhi, corupție - seamănă cu Rusia, iar nu cu Occidentul. Modernizarea nu se rezumă la adoptarea modului de viața occidental, ci trebuie incluse și instituțiile vestice. 


Este o disonantă cognitiva să îndemni la rezistență, dar, în același timp, să deplângi soarta refugiaților. Numărul refugiaților și al morților este direct proporțional cu numărul de zile de război. Știu, mi se va spune că Rusia trebuie să se retragă. Așa, și? Dacă repetăm aceasta mantră, se rezolvă ceva? Nu mai mor oameni? Se estimează că 4 milioane de ucraineni vor pleca din țara lor. Are cineva idee cât de costisitor este acest val? Știți ce presupune prelungirea acestui conflict? Creșterea prețului la gaz, la petrol, scăderea cantității de grâu. Sărăcie, într-un cuvânt. Din păcate spațiul public este poluat de aceste spirite ingenue și lipsite de orice logică. Știți ce înseamnă pentru sistemul de sănătate presiunea adusă de un număr mare de refugiați? Nu îmi răspundeți că nu îmi pasă, că nu sunt empatica. Sunt. Dar nu pragmatismul omoară, ci prostia unora. Lipsa evaluării corectă a consecințelor. Lipsa de anticipare. Știți ce presupune un conflict perpetuu? O distrugere completă a vieților acelor refugiați pe care îi folosiți ca argument! Un duș rece - țările cele mai active și mai dure, SUA și Marea Britanie, nu primesc refugiați ucraineni. Ulterior, Marea Britanie a admis că pe termen lung,poate acceptă vreo 20.000.


Poate că cea mai vizionară minte a lumii este cea a lui Attali - nu Africa viitorului va arăta ca Europa de azi, ci Europa de mâine va arăta că Africa de azi. Nu am ce să mai scriu rău despre Putin, s-a tratat exhaustiv subiectul. Dar nici nu pot digera antitezele simpliste pe care diverși analiști le propun prin studiourile TV - Zmeul e rău, Făt-Frumos e și bun, și erou, și frumos. Nu chiar... E o poveste fără personaje pozitive, dar cu mulți oameni pe post de statistică. Când întreb de ce atât de mult fake - news, mi se, răspunde că așa e război.. Da? Cum așa? Soldații ucraineni citesc în limba română? Se uită la posturile românești? Sau în italiană, franceză? Dacă întreb acum de ce un stat democrat își ucide un membru al propriei echipe de negociere, mi se va răspunde că a făcut el ceva, a  trădat. Aha, înțeleg că e de prost gust să folosești instanțele judecătorești.... Altfel, democrație multă. Să știți, că a nu fi de acord cu Putin nu atrage după sine simpatia pentru acest personaj cu potențial de a arunca lumea în haos.


Pacea merită orice sacrificiu și reprezintă singura victorie!

Comments

Popular posts from this blog

Regatul proștilor

O propunere de nerefuzat

O ultimă vară calmă