Good morning, Vietnam!


I. Pacea. Duminică,președintele-erou ne anunța că este pregătit să negocieze cu Putin (deci până acum nu a dorit?), dar ne-a avertizat  că, dacă orice tentativă de negociere eșuează, aceasta ar putea însemna că lupta dintre cele două țări va duce la un al treilea război mondial. Nici nu știu ce mă sperie mai tare! Că suntem aproape de un război mondial sau că salvarea speciei stă în talentul de negociator al lui Zelensky?! În mod normal, de la prima bătaie cu pietre în fața peșterii și până azi, când te pregătești de pace în mod real și nu faci din negocieri o tactică pentru a trage de timp până îți sosesc arme noi ,nu te înarmezi, nu? Nu! Astăzi șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a anunțat că UE își va crește la un miliard de euro ajutorul pentru achiziția de armament către Ucraina. Declarația ministrului german de externe a fost făcută,repet, ASTĂZI la o reuniune a miniștrilor de externe din UE, ce precede summitul din această săptămână al liderilor europeni cu președintele american. Deci miniștrii de externe din țările UE se întâlnesc și nu discută despre pace și metode de a stimula negocierile, ci despre înarmarea Ucrainei. Mai mult, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că nu există nicio bază pentru o întâlnire între preşedintele rus Putin şi preşedintele ucrainean Zelenski, care va avea loc atunci când vor exista progrese semnificative în negocierile dintre delegaţiile de la Moscova şi Kiev. Același Peskov a spus că "Rusia este pregătită să lucreze mai repede la negocieri decât partea ucraineană". Minte Rusia și, în fapt, trage de timp? Nu știu,dar văd o Ucraină al cărui președinte cere arme tuturor (și primește),văd o țară distrusă, văd tragedii umane, dar nu văd dorința de pace a Ucrainei. Negocierile, prin însăși sensul lor intrinsec, presupun compromis, nu neapărat satisfacții reciproce, ci întâlnirea la jumătatea drumului prin insatisfacții de ambele părți.Ni se livrează realități paralele. Președintele-influencer și-a făcut timp să sune la Hollywood și să mulțumească Milei Kunis pentru ajutorul dat,postează mai des decât familia Kardashian, ne ceartă pe toți pentru că suntem niște trădători ahtiați după confort-cumpărăm gaz și petrol de la Dictator când am putea să tremurăm în case și să rămânem fără locuri de muncă-, ne sperie cu al treilea razboi mondial, nu știe sigur dacă a început sau îl poate opri chiar el, are treabă multă. Face orice, mai puțin ceea ce trebuie :să își protejeze țara și cetățenii. La începutul crizei, în februarie, Macron avertiza că acest război va fi unul de durată. Intuiție sau informație, nu știu, dar avea dreptate. Deși cu țara devastată, nu ucrainenii pledează pentru pace, ci Turcia și Israel. Sigur, Turcia și Israel au interesele lor în această criză, dar ați vrea să le pese de Ucraina mai mult decât le pasă conducătorilor ucrainene?

(Deschid o paranteză pentru a răspunde celor care, invariabil, în ciuda argumentelor pragmatice și a realității, susțin varianta naivă, stupidă, romantică sau ticăloasă (în funcție de calitatea emitentului) a rezistenței eroice a Ucrainei și a vitejiei lui Zelensky, la pachet cu glorificarea sancțiunilor împotriva produselor rusești- gaz, petrolul, îngrășăminte pentru agricultură, grâului, nichelului  etc. Interzicerea acestor produse va spulbera viața noastră.Facturi mari, enorme chiar, penurie de hidrocarburi, închiderea fabricilor din cauza prețurilor mari la energie, deci șomaj, produse agricole mai scumpe și mai puține, criză alimentară. Asta susțineți când susțineți sancțiunile-propria sărăcie și foame! E Rusia vinovată? De ce? Ne-a forțat să ne tragem un glonț în picior și să ne vasalizăm energetic? Nu, prostia și lăcomia europene au fost făptuitorii! Sunt bune sancțiunile? Da, dar numai și numai dacă nu ne autosancționăm! Cât despre rezistența Ucrainei.. Vreți un Afganistan la graniță? Un aflux continuu de refugiați? Vitejia lui Zelensky? Un consilier al său, Olexei Arestovici, declara în 2019 că se așteaptă la un război între Ucraina și Rusia în perioada 2020-2022. A fost să fie 2022, pandemia a decalat scenariul. Ce a făcut Zelensky? A detensionat situația,s-a legat cu lanțuri de poarta de la Kremlin pentru a preveni acest război și a menține pacea țării sale? Nu! În septembrie 2021, deja cerea Israelul Iron Domul, se înarma puternic, a permis creșterea forțelor n@ziste  și infiltrarea acestora în structurile Gărzii Naționale și în SBU (serviciul secret), a tolerat crime și atrocități în partea estică a țării, a tăiat sau condiționat aprovizionarea cu apă a Crimeei, cu alte cuvinte, a permis transformarea țării și a cetățenilor în ținte sigure. Unde este vitejia și eroismul? Văd marioneta, văd corupția, dar nu și responsabilitatea sa. Înainte de invazie Ucraina era portretizată ca o țară coruptă, iar Zelensky, un președinte nepopular (23% încredere a populației), iar acum este speranța planetei, iar Ucraina este un model de democrație? Îl aplaudați pentru că nu trece zi să nu ceară "no fly zone"? Mi-ar plăcea să îmi explicați cum un război generalizat ajută la salvarea Ucrainei? Nu sesizați fractura de logică?  Dacă nu, poate ar trebui să nu citiți restul textului. Închid paranteza.) 

II.Noul Afganistan. Macron, în februarie, ne anunța că va fi un război lung.În martie, Richard Haas, președintele Consiliului pentru Afaceri Externe(CFR), declara :"Cred că ceea ce auziți de la noi toți – și este o adevărată schimbare de mentalitate – vorbim despre un potențial război lung... Gândiți-vă la asta mai puțin ca la un război clasic. . Afganistanul a continuat [timp de] două decenii... aceasta ar putea fi o altă luptă înghețată și ar putea crește și scădea, dar aceasta ar putea face parte din noua normalitate.” Ce este CFR? O organizație parte a Clubului Bilderberg, deci putem spune că domnul Haas se încadrează în formula, deja banalizată, "elitele lumii". Hillary Clinton, într-un interviu acordat postului MSNBC, în 28 februarie, evoca învingerea rușilor în Afganistan datorată campaniei de înarmare și antrenare a mujahedinilor afgani de câtre SUA. Un succes american mare cât un bumerang, dacă admitem că așa a apărut al-qaeda,iar 40 de ani mai târziu,mujahedinii i-au învins și pe americani.. Nu nostalgia o motiva pe doamna Clinton să evoce Afganistanul,ci pragmatismul.Dacă guvernul occidental poate "aproviziona ucrainenii, atât militarii lor, cât și soldații voluntari cetățeni, asta poate continua să împiedice Rusia”. Iată, încă o dată, enunțată intenția de a transforma Ucraina în noul Afganistan. Interviul doamnei Clinton, fost secretar de stat, continuă :"Armele letale defensive își fac drum în Ucraina. Au nevoie de mai mult. Vreau să-i văd primind mai multe. Am cerut public și privat să primească mai mult. [..] Există un efort concertat din partea guvernelor, în special a guvernelor NATO, atât pentru furnizarea de arme, cât și de ajutor. Acest lucru nu se va încheia repede, va dura ". O expertiză corectă a situației o primim de la colonelul Douglas Macgregor, fost consilier în Apărare al SUA.Acesta ne spune că Putin nu are niciun interes să intre în conflict cu NATO, iar americanii și europenii nu ar trebui să mai trimită arme Ucrainei "pentru a nu îi mai încuraja pe ucraineni să moară într-o acțiune fără speranțe”. Același col. Macgregor are o opinie dură, dar reală, din păcate - ucrainenii sunt absolut secundari în acest război, fiind acolo numai pentru a muri în număr mare, pentru că adevăratul scop este distrugerea Rusiei și a lui Putin. Nu l-am citat pentru a stoarce o lacrimă pentru Rusia și/sau Putin, ci pentru a arăta o altă față a crizei, una cinică-o țară este distrusă, oamenii mor, viețile noastre sunt profund perturbate pentru răfuieli care nu au legătură cu libertatea independenta sau suveranitatea. O voce aproape singulară în acest grohăit general în ritmul propagandei oficiale. 
Perspectiva unui război de uzură în Ucraina și bugetele mărite pentru înarmare ale țărilor europene sunt o mină de aur pentru industria armamentul din SUA. Lockheed Martin and Northrup Grumman, contractori militari de top ai guvernului SUA, au înregistrat în prima săptămână a conflictului o creștere cu 20% a valorii acțiunilor.

III. Timber Sycamore reloaded. "Timber Sycamore" este o operațiune secretă desfășurată de CIA și de alte servicii secrete (15),în special serviciile secrete arabe, cu o evidențiere a celor din Arabia Saudită. Un program inițiat în 2012, sub administrația Obama, care prevedea livrarea de bani, arme și instruire pentru rebelii din Siria care se opuneau regimului Assad și aliaților acestuia, Iran și Rusia. Conform oficialilor americani  mii de rebeli au fost antrenați. Inițiator a fost directorul CIA de atunci David Petraeus, foarte solicitat zilele acestea pentru expertiza în criza ucraineană,iar secretar de stat, Hilary Clinton. Miliarde de dolari investiți în arme introduse ilegal în Siria, chiar și înainte de 2012, cu sprijinul Arabiei Saudite, Turciei, Qatarului, CIA, Iordaniei, UK., Israel. Armele intrau prin Libia, Turcia, chiar și prin baza de la Rammstein. Programul nu a fost un succes (Assad nu a fost înlăturat), dar pagubele au fost însemnare - peste 100000 soldați sirieni și lui Assad au fost uciși sau răniți. Eficiența programului a fost mult redusă după intervenția Rusiei în Siria. Un efect secundar al programul a fost inundarea Orientului Mijlociu cu o cantitate imensă de arme,o parte ajungând la Isis sau isil (statul islamic Irak și levant) Un alt efect a fost că acești rebeli au luptat de foarte multe ori alături de frontul al-nusra al al-qaeda și, evident, au asigurat înarmarea acestei facțiuni al-qaeda. Scopul programului era înlăturarea lui Asssad, instalarea unui lider sirian mai prietenos cu interesele SUA, Arabia Saudită și Qatar, alături de slăbirea influenței Rusiei în Orientul Mijlociu. Ca o notă, zilele acestea Assad a fost în vizită în Dubai, ca să înțelegem nivelul mutărilor din zona Orientului.

De ce această lungă prezentare? Acest tipar de antrenare și înarmare a unor rebeli/ grupări paramilitare/miliții se repetă în Ucraina. La solicitarea Ucrainei, 32 de țări au răspuns pozitiv și au stabilit ca arme de miliarde de dolari să fie expediate. Aceste arme au ajuns deja în mâinile paramilitarilor neo-nazi – unități care au primit deja pregătire și arme de la  SUA și aliații săi. Regatul Unit, prin Operațiunea Orbital, a antrenat 22.000 de luptători ucraineni și a trimis mai mulți antrenori în țară la începutul lunii martie.Departamentul de Apărare Națională al Canadei a remarcat pe 26 ianuarie că Forțele Armate Canadiene au antrenat „aproape 33.000 de personal militar și de securitate ucrainean într-o serie de tehnici militare tactice și avansate”.Cu câteva luni înainte ca Rusia să-și lanseze operațiunea în interiorul Ucrainei , CIA a lansat un program de pregătire a luptătorilor ucraineni pentru o insurgenți. În noiembrie 2017,pe site-ul web al batalionul Az@v, a apărut o poză cu un ofițer american la o întâlnire cu un ofițer al batalionul Az@v.Cu un an înainte de schimb, ambasada SUA la Kiev a ajutat la coordonarea transferului de lansatoare de grenade propulsate de rachete către armata ucraineană în 2016, dintre care o parte a fost trimisă imediat la Az@v. Pe 13 ianuarie, 6 foști oficiali ai CIA făceau dezvăluiri despre antrenarea de către CIA a acestor luptători neo-n@zisti. Un fost director al agenției a declarat pentru presa că programul a ajutat la antrenarea luptătorilor ucraineni în "noduri potențiale critice pe care rușii se pot concentra” în cazul unei invazii ruse.

Aceste "noduri critice” se referă probabil la orașe din prima linie precum Mariupol și Harkov, unde Batalionul Azov își menține prezența cea mai puternică. Mariupol, citiți știrile despre acest oraș, despre civilii folosiți pe post de scut uman(declarațiile lor. Astfel de practici au fost folosite de Isis în Mosul și Raqqa,civilii devenind statistică a morții.

La sfârșitul lunii februarie, Zelensky făcea un apel către luptătorii străini pentru a se alătura cauzei ucrainene. De atunci, mii de străini au răspuns apelului. Pe 6 martie, Kuleba, ministrul de externe ucrainean, declara că 20.000 de oameni din 52 de țări s-au oferit voluntar pentru a lupta contra Rusiei. Pentru a ajuta această campanie, Ucraina a creat un nou batalion numit „Legiunea Internațională de Apărare Teritorială a Ucrainei” și a creat un site web numit „Lupta pentru Ucraina” pentru a atrage soldați străini, listând contactele din 68 de țări pentru care potențialii luptători să le contacteze. Există și un buton pentru donații. 
Luptătorii străini sunt grupați și procesați în orașul Liov din vestul ucrainean. Un veritabil hub al tuturor extremiștilor n@zisti și al sociopaților. Pe 13 martie, Rusia a lovit cu 30 de rachete de croazieră o bază care găzduiește legiunea străină, ucigând 35 de luptători voluntari străini, conform surselor occidentale și 180 conform Ministerului rus al Apărării. Baza era principalul centru în care trupele ucrainene arau antrenate de instructori din țările NATO. 

În mai puțin de o săptămână de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite și NATO au introdus 17.000 de arme antitanc în țară în curs. 70% din cele 350 de milioane de dolari în ajutor letal aprobate de Administrația Biden pe 26 februarie au fost livrate în doar cinci zile. Unul dintre cele mai mari și mai rapide transferuri de arme din istorie.Unde vor ajunge aceste arme dacă acest conflict va continua? Am văzut ce monstru a apărut în Orientul Mijlociu, ce ne îndreptățește să credem că Europa e imună? Când susțineți înarmarea Ucrainei, gândiți vă și la acest scenariu. În ultimul an, SUA a ajutat Ucraina cu un miliard de dolari, nu pentru lapte praf, ci pentru arme. La începutul lunii martie, încă 200 de milioane,iar după prestația lui Zelenski din Congres în data de 16 martie, când a citat din Martin Luther King și a amintit de 9/11,încă 800 de milioane urmează să vină. Aceste cifre se adaugă la ajutorul militar de 2,5 miliarde de dolari oferit de SUA între 2014 și vara lui 2021, ducând totalul la 3,8 miliarde de dolari.. Despre ce fel de pace vorbim? În timpul acestui război, efortul de înarmare al Ucrainei este condus de SUA și Marea Britanie, iar centrul de comandă este în Polonia,fiind indicat și un aeroport polonez aflat în apropierea graniței ucrainene. Off topic, vă propun să fiți atenți la mișcările Poloniei. Recent, ministrul polonez al Apărării a propus trimiterea de misiuni de menținere a păcii în Ucraina care să aibă posibiltatea de a se autoapăra. Simultan,ambasadorul SUA la ONU a declarat SUA vor susține  orice țară NATO care dorește trimiterea de trupe în Ucraina cu misiunea de menținere a păcii. Cine poate fi acea țară? Polonia sau România? Înclin să cred că Polonia. Lavrov avertiza Ucraina privind intențiile Poloniei de a ocupa vestul Ucrainei. Un joc al declarațiilor, desigur. Polonia mai nou acuză UE și pe Angela Merkel pentru crearea monstrului care ucide copii și femei în Ucraina, adică Putin. Nici actualul cancelar german nu scapă de critica poloneză, pentru că "atitudinea lui lăsă mult de dorit". Ofensiva poloneză atinge și Ungaria considerată prea prietenoasă cu Rusia. Nu știu cât de hazardat este să considerăm Polonia calul troian folosit de SUA pentru a împiedica o adevărată coeziune europeana, cum, de altfel, Ungaria este folosită în același scop de Rusia și China. Nărăvașa Polonie este destul de străvezie în rolul său de ciocan contra Germaniei, piesă de bază în tăierea prieteniei ruso-germane. Bine, deranjul a apărut când Nord Stream 2 anula Polonia din schema gazului, în rest principiile sunt de bază...în retorică.

IV. Concluzii. Paradigma morală. În valoare absolută, nicio invazie nu este justă sau justificată, dar nu poți propunere judecata morală a unei situații (Ucraina) și, în același timp, să găsești scuze și argumente pentru altele (Libia, Irak, Siria, Panama, Afganistan) decât cu riscul să pari propagandist. Nu. Sunt imagini în oglindă. În Irak au murit peste 1 milion de oameni, jumătate din ei fiind copii. O invazie începută prin minciună (arme chimice inexistente). Fiole cu antrax, Colin Powell, Tony Blair și toată presa grupata în spatele lor. Un război justificat, spuneau ei. O minciună, spune timpul. Aceeași presă care astăzi a devenit instanță morală, în 2003 găsea invazia necesară. Democratizarea Irakului? Priviți câtă democrație este printre ruinele acestei țări eșuate. Libia, același scenariu. Astăzi, după 10 de război civil țara este distrusă împărțită în două. În comun, cele două au mult petrol, poate și jocuri periculoase împotriva petrodolarului și ruinele rămase în urma "democratizării".Nu mai contează ,dictatorii au fost uciși. De ce bombardarea Kievului e mai tragică decât a Belgradului? Contează viețile pierdute în Ucraina? Dar cele din Yemen?80% dintre copiii de acolo riscă să moară de foame. Știați? Contează? De la începutul anului, 13.000 de bebeluși afgani au murit de foame. Nu vreau să legitimez invazia din Ucraina prin aceste exemple tragice ale "ajutorului american",ci să subliniez ipocrizia și falsul imens când se vorbește de grija pentru victimile civile ucrainene sau despre independența/suveranitatea acestei țări. Nu interesează pe nimeni. Este încă o altă țară folosita ca teren de luptă,cu sprijinul unor "eroi" interni. Vă pasă sincer de refugiați? De ce nu ajutați și copiii yemeniti? De ce e mai rea invazia Rusiei? Pentru că nu e organizată de SUA? Sua are drepturi exclusive? Îmi pare rău, perspectiva morală ce îmi este servită de presă nu face decât să-mi arate că împăratul nu mai are haine de mulți ani și umblă ca un zănatec prin lume. Când deveniți masă de manevră a propagandei, gândiți-vă pentru ce vreți să luptați. Pentru ce ar merita Europa sărăcită și distrusă de război?

După ce a făcut turul lumii, ținând discursuri aplaudate frenetic de parlamentarii țărilor cu putere de decizie, eroul de carton s-a șifonat în Knesset. A mințit privind Insula Șerpilor, a mințit cu privire la atacul rusesc de la Zaporojie, a mințit privind Babin Yar. Moscheea bombardata de ruși în Mariupol cu 80 de civili în interior, o altă minciună. În fața Knesset-ului, împăratul a rămas gol. Ucrainenii au salvat evreii acum 80 de ani, deci Israelul ii este dator acum cu un Iron Dom. Nu. Pe dos. Ucrainenii au colaborat cu naziștii, fiind recunoscuți pentru cruzimea cu care au torturat și ucis evrei și polonezi. Nu pedepsim un popor întreg pentru greșelile trecutului, dar nici nu îl premiem pentru pentru aceste erori. Ucrainenii se confruntă cu "soluția finală"?  Nerușinarea are chip. În decembrie 2021, Ucraina, alături de SUA, NU votează rezoluția Rusiei la ONU, rezoluție de condamnare a  nazismului. În Siria și Afganistan, cu bani occidentali,rebelii sunt amăgiți cu ideea unui i califat islamic medieval, pentru Ucraina tema nu era validă și atunci a fost recondiționată istoria nazistă, asociată cumva într-un mental ascuns cu lupta naționalistă. Nu poate fi președintele evreu un susținător al neo-nazismului? Ați rămâne surprinși să aflați câți evrei au pierit în lagăre, trădați de colaborationisti evrei. Deci obârșia nu este un argument în sine. Batalioane Az@v, Dnipro 1 și 2 sunt finanțate de un oligarh evreu, Komolosky. Apărătorul ultimei redute democrate în fața unei noi invazii mongole putiniste a suspendat partidele de opoziție (inclusiv al doilea partid de opoziție, partid parlamentar),a anulat total libertatea presei, a reformat educația și minoritățile până când nu au mai existat oficial minorități și nici alte limbi în Ucraina. Există sau nu laboratoare in Ucraina? Toată lumea minte, în afară de ucraineni? Cine a aplaudat darzenia ucrainenilor de la Odesa și cum au minat ei coasta de-a lungul Marii Azov, este invitat să se ducă și să culeagă minele ce plutesc în derivă în Marea Neagră, desprinse de cablurile din apropierea porturilor ucrainene. Nu de alta, dar Marea Neagră este o arteră majoră de transport maritim pentru cereale, petrol şi produse petroliere. Minele plutesc spre strâmtorile Dardanele şi Bosfor. Este o situație cu valoare de simbol - apărarea aceasta heirupista este sursa unor probleme pentru toți.

Este Putin nebun? Habar nu am. Întrebarea este dacă noi suntem sănătoși, iar nu nebuni, dispuși fiind să ne aruncăm lumea în flăcări pentru un ghem de minciuni. Turneul pe zoom trebuie oprit și eroul trebuie mânat la negocieri reale. Prea mulți oameni mor.

Comments

Popular posts from this blog

Regatul proștilor

O propunere de nerefuzat

O ultimă vară calmă