China,imparateasa lumii

V am obisnuit sa imi incep textele cu evocarea unui fapt/eveniment istoric,fidela ideii ca singurul antidot impotriva repetarii greselilor omenirii este cunoasterea istoriei sale.De data aceasta,istoria se deruleaza atat de rapid in ochii nostri,iar curgerea ei intr un sens sau altul ne va afecta pe toti,fara exceptie,incat cel mai bun lucru pe care il putem face este sa intelegem realitatea globala de azi.Desi Romania pare momentan decuplata de la temele majore ale planetei,fiti fara indoiala!nici tara noastra si nici noi nu suntem imuni la aceasta rearanjare a paradigmei istorice!Ca o nota,cand am inceput aceasta serie de texte,am vorbit,initial,despre OMS si legaturile sale de afinitate si sprijin pentru China,la inceputul pandemiei.Rezultatul a fost un val de ironii si de strambaturi de nas,toate intelectualo-superioare;cumva era obligatoriu sa rejectezi orice silogism,orice deductie logica ca fiind o conspiratie,pentru ca teoriile conspirationiste sunt facute de prosti si pentru prosti,nu i asa?Trebuia sa crezi si atat in #staiacasa. Totusi,parcursul SUA,declaratiile sale si ale altor state la adresa OMS,razboiul SUA-China par sa dea dreptate acestor "conspiratii" si sa para prosti cei care au ignorat toate informatiile publice,la indemana oricui.

Situatia de facto:
-SUA si CHINA se acuza reciproc de paternitatea virusului,la cel mai inalt nivel
-SUA acuza China de intruziune in politica interna,prin chiar presedintele Trump care o acuza ca nu vrea ca el sa fie reales.
-China vrea sa convinga Europa ca de la ea vine salvarea.Totusi,dincolo de campania de PR,China este in fata unui curent puternic nefavorabil fara precedent( dirijat de SUA,sustine Beijingul)
- Din ce in ce mai multe tari( Australia,Uk, tarile UE,SUA) cer Chinei investigarea laboratorului din Wuhan.China refuza,continuand sa sustina ca piata din Wuhan este locul de origine pentru virusului.China risca DESPAGUBIRI IMENSE.
-Economiile tarilor,inclusiv a SUA,sunt intr o scadere fara precedent de la al doilea razboi mondial.
Daca nu este razboi deja,in mod cert ne aflam intr o retorica a declaratiilor de razboi rece,cu riscul unui conflict militar deschis.Mai mult chiar,un studiu intern al Ministerului chinez al Securității Statului, citat de Reuters, avertizează că Beijingul trebuie să fie pregătit pentru „scenariul cel mai rău, cel al confruntării militare”.
Prezentul text,scris in aceeasi tematica ca si 'Razboiul gigantilor","Socrate si cucuta" etc) ,isi propune sa raspunda la intrebarea " cine este China?".Nota: textul respecta un format tip Facebook,fiind o analiza absolut schematica,fara nicio pretentie exhaustiva.
China a produs in 2 ani,intre 2011-2012,mai mult ciment decat SUA in tot SECOLUL XX.Wow! V am atras atentia? Sa incercam o analiza a evolutiei Chinei,mai ales ca mass media de la noi se fereste teribil de acest subiect.Fara a intelege evolutia,forta,mijloacele si instrumentele Chinei,nu vom intelege ce se intampla!
1.Dupa politica sa de reforma de la sfarsitul anilor '70,economia Chinei a crescut cu o medie de 9% anual.Ea a înlocuit SUA ca principal partener comercial al Japoniei, în 2004, Indiei, în 2008, şi Braziliei, în 2009. China este cea mai mare sursă a importurilor SUA şi a realizat o balanţă comercială excedentară de 266,3 miliarde de USD în relaţia cu această ţară, în 2008. În acelaşi an, China a devenit cel mai mare deţinător extern al datoriei guvernului american, depăşind în această privinţă Japonia.
2.In 1972,la conducerea Chinei vine Deng Xiaoping.Acesta introduce un nou sistem economic,permitand initiativa privata,exportul in tarile capitaliste si prezenta capital din aceste tari in China.Intre 1980-2000,China are o crestere economica spectaculoasa,bazandu se pe forta de munca ieftina,export masiv de produse contrafacute si atragerea de investitii straine.Dupa anul 2001,atentia lumii era axata pe razboiul contra terorismului,China si a inceput expansiunea globala.Urmatorul pas: cucerirea lumii. Dupa "Made in China 2025" prin care China s a implicat in productie la nivel global,urmeaza "Standardele Chinei 2035",planul Chinei pentru a cuceri lumea în următorii 15 ani: Beijingul vrea să traseze noile standarde în tehnologie, de la 5G şi biotehnologie, până la inteligenţa artificială.
3." Tehnologie contra resurse".
Pentru a-și asigura accesul la resursele energetice, China a propus sistemul “tehnologie contra resurse”, prin care plătile pentru construcția de infrastructură (drumuri, căi ferate, aeroporturi etc.) în state din lumea a treia, pot fi făcute în materii prime și nu în bani. Cu suficiente resurse de investit în străinatate, Beijingul și-a asigurat astfel necesarul de materii prime pentru susținerea trendului ascendent al economiei chineze.
Prima țintă a fost Africa, statul chinez țintind rezervele de petrol și gaze ale continentului negru și investind cca 31 miliarde dolari în Africa de Sud, Congo și Niger și anulând datoriile a 31 de țări africane.Va aduceti aminte de OMS si cum a ajuns China sa si puna interpusii in pozitii -cheie,in ONU,OMS etc. LA ACEASTA ORA,CHINA A PENETRAT LA NIVEL FOARTE INALT TOATE ORGANIZATIILE MONDIALE.
În America Latină, în anul 2009, investițiile chineze reprezentau doar 1% din totalul investițiilor străine, iar în prezent China este al doilea partener comercial al țărilor din regiune după S.U.A., statul asiatic investind în special în scopul achiziționării de materii prime.Smart,nu?
De asemenea, guvernul chinez a investit 83 miliarde dolari în industria petrolieră din Orientul Mijlociu.Scaderea pretului petrolului in timpul pandemiei poate suporta o analiza extrem de interesanta,nu?
Concluzie:China si a asigurat accesul la resurse si ,pe de alta parte,cu ajutorul statelor africane s a infiltrat in structurile de conducere ale organismelor mondiale,impunandu si politicile!
4."Drumul Matasii"
Anunțată în 2013 de președintele Xi Jinping, Inițiativa Drumul Mătăsii (IDM) este un proiect uriaș de infrastructură, prin care China caută să își construiască accesul terestru și maritim pe de o parte la piețe de desfacere pentru producție, iar pe de altă parte la zonele cu importante resurse naturale. Promisiunile vorbesc de peste 1.000 miliarde de $ ce vor fi investiți de chinezi, peste 70 de țări implicate, peste 4 miliarde de oameni impactați. Agențiile de presă oficiale chineze îl promovează ca pe ca o formă de piață comună pentru țarile din Europa, dar ca pe un fel de Plan Marshall pentru zonele în curs de dezvoltare din Asia de sud-est și Africa. Atentie,Planul Marshall insemna 90% fonduri gratuite,chinezii practica dobanzi care pot ajunge si la 8%.Modelul este unul de tipul "capcanei datoriilor"( debt-trap diplomacy): sunt imprumutate tari mici sau tari cu dificultati financiare,din zone geostrategice,cu standarde anticoruptie reduse sau avand putina expertiza in mari proiecte.Exemple:
-portul italian Trieste.In martie 2019,Italia semna un protocol de colaborare cu China,fiind prima tara din G7 care participa la Drumul Matasii,China promitand ca va moderniza si gestiona porturile Genova si Trieste.Pe cine a ajutat China in timpul pandemiei? Exact! Italia ! UE ,lipsita de viziune si strategie,a intarziat ajutorul catre Italia.Ca o nota,plonjand direct in teoria conspiratiei,hai sa privim unde a lovit coronavirus ul mai cu putere si veti vedea ca sunt zone importante geostrategic,militar etc..just saying.
-in Africa,proiectul Caii Ferate Djibouti din Etiopia a fost facut de un consortiu chinez de stat care are acum drepturile de operare pentru urmatorii ani.Interesant este ca Djibouti este situat într-o zonă cheie pentru rutele comerciale, strâmtoarea Bab el Mandeb fiind al patrulea cel mai important punct de tranzit pentru petrol la nivel mondial. SUA, Japonia, Franța și Italia dețin permanent trupe aici. Tot aici, China a deschis în august 2017 prima sa bază militară navală din străinatate.Etiopia, tara de origine a sefului OMS..Si exemplele pot continua cu Sri Lanka,unde prin proiectul de modernizare a portului Hambantota ,China capata acces la o pozitie strategica in Oceanul Indian,la mijlocul cailor de transport intre stramtoarea Ormuz si Malacca( prin cele 2 puncte trece peste o treime din petrolul transportat glival,pe apa si uscat) ..
Concluzie:China capata astfel acces la piete de desfacere imense,la aeroporturi,porturi,cai ferate,conducte de gaze,capata control asupra unor resurse minerale,ADESEA CU INFUZII MINIME DE CAPITAL.Un lucru e clar,China actioneaza inteligent! Avansarea in proiecte economice poate conduce la extinderea si dislocarea EXTERNA a bazelor militare protejarea acestor investitii.
5.Spionajul
Chiar ieri a aparut un raport confidential pe EUObserver.com despre China,suspectata de spionaj in zona programelor bacteriologice.Serviciile de securitate belgiene au informații despre anumite programe de spionaj ale Chinei, desfășurate în zona programelor bacteriologice și industria vaccinurilor.Spionii chinezi au vizat experți în război biologic belgieni, dar și anumite companii producătoare de vaccinuri. Gigantul farmaceutic britanic, GlaxoSmithKline, divizia din Belgia, dar și companii de tehnologie care activează pe teritoriul belgian.Firma de securitate informatică FireEye din SUA afirmă că spionajul informatic practicat de un grup chinez suspect s-a intensificat de la sfârşitul lui ianuarie, când epidemia de coronavirus a început să se răspândească în afara Chinei.Privit asa,aceasta pandemie,evolutia ei poate capata o noua,dar interesanta perspectiva,nu i asa?
Pentru a intelege proportiile,relatări din presa asiatică estimează numărul de agenți de informații ai Ministerului Securității Statului chinez activi în străinătate la 40.000, în timp ce local ar fi menținuți peste 50.000.Exemplu de spionaj:microcipul implantat din construcție în placa de bază a serverelor Elemental. Nu numai că acestea din urmă sunt utilizate de mari companii precum Apple, dar puțin a lipsit să nu ajungă în noul centru big data pe care Amazon îl construia pentru CIA....Ca o nota,munca de acasa in aceasta perioada este un cadou nesperat pentru entitatile interesate,in sensul culegerii de date,informatii de la companii,date ce ar fi fost mult mai greu de cules in conditii de munca normale.Acasa,protocoalele de securitate sunt evident mai slabe.
6.Practici comerciale
-pentru a intra pe piata chineza,investitorii sunt obligati sa accepte asocieri de tip joint venture cu firme chineze,adica cedarea dreptului de decizie,de control de catre proprietari sau a tehnologiei.Mai simplu asa decat prin spionaj,nu?? Wow! Va amintiti de inceputul pandemiei? China a blocat exportul echipamentelor medicale produse de firmele americane aflate in China, insusindu si toata productia! Ulterior,a cumparat foarte ieftin participatiunile straine din acest tip de joint venture,firmele straine parasind China intr un ritm alert.Pe langa asociere, pentru acces pe o anumită piață mai este necesară și obținerea unor drepturi de licență; legal, partea chineză se ocupă de licențiere. În plus, capătă dreptul de a utiliza tehnologia după cum doresc și de a aduce îmbunătățiri; acestea pot fi folosite pe termen nelimitat de către chinezi, dar limitat (de ex. doar 5 ani) de către străini. Practic, dacă investitorul străin aduce o tehnologie pe care a dezvoltat-o (cu costurile aferente) în 15 ani, partea chineză capătă acces imediat. Dacă apar îmbunătățiri realizate în China, rezultatul e interpretat ca fiind o nouă tehnologie, asupra căreia chinezii au copyright nelimitat pe piața națională, în timp ce străinii doar 5 ani. E ca și cum ai ceda inovație în rate. În plus, riscurile legale (procese din partea beneficiarilor) asociate utilizării unei noi tehnologii revin complet părții străine
-nu respecta normele de protectie a mediului,desi este PRINCIPALA SURSA DE POLUARE LA NIVEL GLOBAL.Celelalte state respecta niste norme foarte stricte.Rezultat: productia pleaca din tarile de origine catre China.Iarasi China castiga...
-nu respecta normele de securitate a muncii,foloseste forta de munca relativ ieftina,foloseste munca neremunerata( folosirea si tortura condamnatilor),interdictia sindicalizarii.Rezultat:forta de munca ieftina.
-SUPRAPRODUCTIA .Produce in exces.Rezultat: preturile scad,ceilalti producatori devin nerentabili,China ramane sa inchida jocul,obtinand pozitia de lider.Exemple: in doar 2 ani,China a produs mai mult ciment decat SUA in tot secolul XX,in 2016,China a produs otel mai mult decat dublul urmatorilor 4 producatori mondiali: Japonia,India,SUA si RUSIA.Cum poti tine pasul? In 2015,28% din productia auto globala,60% din cea de televizoare,80% din cea de aere conditionate apartin Chinei!
-PIRATAREA/CONTRAFACEREA: In 2015,86% din produsele contrafacute la nivel global au provenit din China si Hong Kong( cca 400 miliarde de dolari).
Concluzie:greu de concurat cu acest tip de competitori!
7.Investitii strategice.
China, direct sau prin intermediari, face investiții în companii sau active din Europa și SUA, orientate preponderent în domenii cheie: infrastructură, transport, imobiliare, tehnologie.
Trieste nu este primul și nici singurul punct strategic european în care China își face simțită prezența. În Grecia, portul Pireus este deja controlat de China Ocean Shipping Co. În România sunt prezenți prin Cofco Co, care a cumpărat unul din marii operatori portuari din portul Constanța.De fapt, companiile de stat chineze dețin deja participații la 13 porturi din Europa, din Grecia până în Spania, Belgia și Olanda. Bloomberg estimează achizițiile și investițiile chineze pe bătrânul continent la 318 miliarde $ în ultimii 10 ani, cea mai mare fiind cumpărarea elvețienilor de la Syngenta – 46,3 miliarde $ pentru unul din cei mai importanți producători de pesticide din lume.Iata de ce UE este greu sa aiba un raspuns articulat comun!
8..Conceptul celor Trei razboaie.
Conceptul Trei războaie se referă la operaţiuni psihologice, operaţiuni media şi operaţiuni în domeniul legalităţii,ca un mijloc nemilitar de atingere a unor obiective militare.În termeni generali, este vorba de influenţarea opiniei publice, atât în plan intern, cât şi internaţional, influenţarea factorilor de decizie străini în modul de percepţie şi de abordare a politicii dusă de China, de influenţare a contextului juridic, inclusiv de identificare de justificări legale pentru acţiunile Chinei. Este vorba de obţinere de putere politică, de modelare a mediului în care ar putea acţiona armata, printr-o modalitate de luptă tridimensională, un război prin alte mijloace.
Concret, foloseşte propaganda, înşelăciunea, ameninţările şi coerciţia pentru a influenţa capacitatea de decizie a adversarului (dimensiunea psihologică), difuzeză informaţii destinate influenţării opiniei publice şi obţinerii de susţinere din partea acesteia (dimensiunea media), utilizează legile interne şi internaţionale pentru obţinerea de sprijin la nivel mondial (dimensiunea legală a Trei războaie). Raportul UE privind campania de dezinformare a Chinei,la penetrarea de catre aceasta a diverselor medii sociale online exact acest concept al celor Trei razboaie il semnala.Foarte important pentru strategia adversarului fara lupta este atragerea in sustinerea obiectivelor cetatenilor chinezi aflati in afara Chinei,a etnicilor chinezi din alte state,chiar si prin santaj.De asemenea,se fac operatiuni de identificare si racolare a unor persoane de influenta( power broker) in cadrul unui guvern strain pentru a promova politici favorabile cresterii Chinei,deci amestec in treburile interne ale altui stat.Si,evident,penetrarea mass media.Vorbind de practici lipsite de onestitate,iata ce face China in perspectiva unei pandemii: nu anunta pe nimeni de coronavirus si cumpara masiv echipamente medicale din toata lumea.Rezultat: confruntate cu o pandemie,statele sunt lipsite de masti si te echipamente,stocate in China.Ce face China? PR,bunul samaritean ajuta pe toata lumea...propaganda!
Concluzii
Ne aflam in fata unei superputeri economice,militare,nucleare.Razboiul,confruntarea acesteia cu SUA nu va putea lasa pe nimeni la comodul statut al neutralitatii.Romania este intr o vecinatate cu potential exploziv: Ungaria,Rusia si o Uniune Europeana,dominata de Germania.Ungaria,prin Viktor Orban,agita harti ale unei Ungarii Mari,iar diplomatia noastra tace.Apropierea dintre Ungaria si Rusia,pe de o parte,si o Germanie ,usor pro China,incercand sa si protejeze investitiile in China nu ne este prielnica deloc.Sunt intrebari pentru un alt text.Scopul acestuia a fosto prezentare minimala a Chinei.Rezervam viitorului discutia despre pozitia Romaniei si teoriile aparitiei virusului .
O seara buna!

Comments

Popular posts from this blog

Regatul proștilor

O propunere de nerefuzat

O ultimă vară calmă